Istraživanje: EU dobio više energije od Sunca nego od vode

Od maja do augusta, države Evropske unije su iz solarne energije proizvele  99,4 terawat sati struje, što je 28 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Gubitak radnih mjesta u industriji fosilnih goriva i srodnim industrijama, o kojima ovisi egzistencija procijenjenih 13 miliona ljudi širom svijeta, mora se ublažiti, ukazuju naučnici
Proizvodnja solarne energije ubrzava širom Europe, pa je tako između 2020. i 2021. porasla za osam terawat sati (EPA - Ilustracija)

Europska unija proizvela je ovog ljeta više struje u fotonaponskim sistemima nego u hidroelektranama, pokazalo je istraživanje instituta Ember Climate, prenosi agencija Hina pozivajući se sa dpa.

Od maja do augusta je EU iz Sunčeve energije proizveo 99,4 terawat sati struje, što je 28 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Udio solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje iznosio je 12,2 posto, u usporedbi sa devet posto u ljeto prošle godine. Time su fotonaponski sistemi nadmašili hidroelektrane i izjednačili sa vjetroelektranama, utvrdio je Ember Climate.

Nivo vode u europskim hidroelektranama snažno je pao ovog ljeta zbog dugotrajnih vrućina.

U Ember Climateu ističu kako je čak 18 od 27 zemalja EU-a oborilo rekorde u udjelu solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje.

Hrvatska nije bila obuhvaćena analizom

Prvo mjesto pripalo je Nizozemskoj gdje je udio solarne energije iznosio 23 posto, potom slijede Njemačka sa 19 i Španija sa 17 posto. Udjele veće od 10 posto zabilježile su i Belgija, Kipar, Danska, Estonija, Grčka, Mađarska i Italija.

Unazad četiri godine najviše je solarne kapacitete povećala Poljska, za 26 puta, sa udjelom solarne energije u ukupnoj proizvodnji ovog ljeta od osam posto.

Hrvatska, Latvija, Litvanija i Luksemburg isključeni su iz analize budući da njihov uvoz električne energije premašuje 30 posto potražnje, navodi se u izvještaju. Švedska je, pak, isključena zato što nisu objavljeni podaci prije 2022.

Proizvodnja solarne energije ubrzava širom Europe, pa je tako u EU između 2020. i 2021. porasla za osam terawat sati, a između 2021. i 2022. za čak 22 terawat sata. Dodatna solarna energija odgovara uvozu plina u vrijednosti 29 milijardi eura, pokazuju izračuni istraživanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada