Obim leda na Antarktiku na najnižoj vrijednosti

Mjesec jul 2022. godine bio je šesti najtopliji zabilježen u Evropi, a toplotni talas podiže temperature do novih lokalnih i nacionalnih rekorda.

Prema Copernicusu, prošli mjesec jedan je od tri najtoplija jula u historiji (EPA - Ilustracija)

Obim antarktičkog morskog leda dostigao je prošlog mjeseca najnižu vrijednost, odnosno smanjen je za sedam posto ispod prosjeka za 44 godine praćenja, objavila je Evropska služba za klimatske promjene “Copernicus”.

Prema Copernicusu, prošli mjesec jedan je od tri najtoplija jula u historiji, što je gotovo 0,4 stepena iznad prosjeka za period između 1991. i 2020. godine.

U izvještaju se navodi i da je mjesec jul 2022. godine “bio šesti najtopliji zabilježen u Evropi”, te da toplotni talas podiže temperature do novih lokalnih i nacionalnih rekorda.

Moguće erupcije

Međutim, temperature tokom jula bile su ispod prosjeka duž zapadnog Indijskog okeana.

Kako se navodi, do toga je došlo jer se glečeri i ledeni pokrivači tope, nakon čega se pritisak skida sa površine Zemlje i dolazi do promjena u silama (naprezanju) koje djeluju na stijene unutar kore i gornjeg omotača.

To može dovesti do toga da se više rastopljene stijene (magme), proizvode u omotaču, što može da podstakne više erupcija.

Izvor: Agencije