Twitter kažnjen sa 150 miliona dolara po tužbi za zaštitu privatnosti

U tužbi se navodi da je kompanija korisnicima rekla da prikuplja lične podatke u svrhu sigurnosti računa, ali nije otkrila da će se podaci koristiti i za ciljano oglašavanje.

Navodne povrede događale su se od maja 2013. do septembra 2019. godine (EPA)

Američka kompanija Twitter pristala je platiti 150 miliona dolara u tužbi protiv te društvene mreže za zaštitu privatnosti, saopćila je Federalna trgovinska komisija (FTC).

Ta društvena mreža prekršila je propise FTC-a “obmanuvši korisnike u kojoj mjeri Twitter održava i štiti sigurnost i privatnost nejavnih podataka o kontaktima korisnika”, objavilo je američko Ministarstvo pravosuđa (DoJ), prenosi Hina.

U tužbi, koja je podnesena kalifornijskom sudu, navodi se da je kompanija korisnicima rekla da prikuplja lične podatke u svrhu sigurnosti računa, “ali nije otkrila” da će se podaci koristiti i za ciljano oglašavanje.

U tužbi se navodi da su se te navodne povrede događale od maja 2013. do septembra 2019. godine.

Također u tužbi stoji da je kompanija lažno tvrdila da je njeno poslovanje u skladu s propisima EU-a i SAD-a te Švicarske, koji zabranjuju kompanijama da obrađuju korisničke podatke na način koji korisnici nisu odobrili, saopćio je DoJ.

Ciljano oglašavanje

“Kao što stoji u tužbi, Twitter je prikupio podatke korisnika pod izlikom da ih koristi u sigurnosne svrhe, ali ih je zatim na kraju također koristio za ciljano oglašavanje korisnika”, rekla je Lina Khan, predsjednica FTC-a.

“Ova praksa je utjecala na više od 140 miliona korisnika Twittera, čime je u isto vrijeme povećan primarni izvor prihoda Twittera”, dodala je.

“DoJ je predan zaštiti privatno osjetljivih podataka potrošača. Kazna od 150 miliona dolara odražava ozbiljnost optužbi protiv Twittera, a značajne nove mjere usklađenosti koje će se nametnuti kao rezultat današnje predložene nagodbe pomoći će spriječiti daljnje obmanjujuće taktike koje ugrožavaju privatnost korisnika”, rekla je Vanita Gupta, pomoćnica glavnog državnog tužitelja.

Izvor: Agencije