Peking pregovara o nastavku subvencioniranja električnih vozila

Pregovori o subvencijama koje su trebale isteći tokom godine dolaze u trenutku kada je druga po snazi svjetska ekonomija naglo usporila, a sa njom i prodaja automobila.

Dosad su subvencije bile dostupne za automobile svih proizvođača, uključujući strane poput Tesle (EPA)

Kina pregovara s proizvođačima automobila o produžavanju programa subvencioniranja električnih vozila, sa ciljem poticanja kupovine u snažno usporavajućem kineskom gospodarstvu, rekli su Reutersu izvori upućeni u temu.

Pregovori o subvencijama koje su trebale isteći tokom godine dolaze u trenutku kada je drugo najveće svjetsko gospodarstvo naglo usporilo, a s njime i prodaja automobila.

Usporavanje je nastupilo nakon što su gradovi predvođeni Šangajem od marta uveli stroge mjere zatvaranja ne bi li spriječili širenje korona virusa. Zbog blokade su zatvorene trgovine, poremećeni lanci opskrbe, a smanjenja je i potrošnja.

Kineska vlada stoga razmatra nastavak subvencioniranja kupovine električnih vozila u 2023. godini, rekli su izvori britanskoj agenciji.

Najveće svjetsko tržište električnih vozila

Kineski skupi program poticaja zaslužan je za stvaranje najvećeg svjetskog tržišta električnih vozila. Otkako je subvencioniranje uvedeno 2009. godine, kupcima je do kraja 2021. dano oko 13,81 milijardi dolara, procjenjuje Shi Jia, analitičar China Merchants Bank Internationala.

Uvjeti za produžavanje programa subvencioniranja, uključujući iznos subvencija i popis vozila koji bi se za njih kvalificirali, nisu dovršeni, prenosi Hina.

Dosad su subvencije bile dostupne za automobile svih proizvođača, uključujući strane poput američkog Tesle koji ima tvornicu u Šangaju.

Prvobitno je planirano da se program subvencioniranja električnih vozila postupno ukine do kraja 2020. godine, no Peking ga je produžio na još dvije godine kako bi potaknuo potražnju nakon pandemije.

Kineska vlada je također smanjivala iznos subvencija po vozilu tokom godina kako je potražnja rasla, a troškovi proizvodnje padali.

Izvor: Agencije