Čileanski naučnici otkrili groblje prahistorijskih letećih gmazova

Kosti pripadaju pterosaurusima, utvrdili su naučnici, letećim stvorenjima koja su živjela uz dinosauruse, imala su veliki raspon krila i hranili su se filtriranjem vode kroz duge tanke zube.

Otkriće potvrđuje hipotezu naučnika da su pterosaurusi nekada bili široko rasprostranjeni u sjevernom Čileu (EPA - Ilustracija)

Čileanski znanstvenici objavili su kako otkrili rijetko nalazište s dobro očuvanim kostima pretpovijesnih letećih gmazova koji su letjeli nad pustinjom Atacamom u toj andskoj zemlji prije više od 100 miliona godina, javlja Reuters.

Kosti pripadaju pterosaurima, utvrdili su znanstvenici, letećim stvorenjima koja su živjela uz dinosaure i imala su veliki raspon krila i hranili su se filtriranjem vode kroz duge tanke zube, slično kao flamingo.

Skupina znanstvenika, predvođena Johnatanom Alarconom, znanstvenikom na čileanskom sveučilištu, godinama je tragala za pterosaurima, no ovo otkriće nadmašilo je njihove nade.

“Ovo ima globalnu važnost jer su ovakvi nalazi relativno rijetki”, rekao je Alarcon. “Gotovo posvuda u svijetu pronađeni ostaci pterosaura su pojedinačni. Otkriće ovog rijetkog groblja omogućit će znanstvenicima da proučavaju navike pterosaura, a ne samo njegovu anatomiju. Mogli bismo utvrditi kako su sastavljane zajednice tih životinja, jesu li odgajale svoj podmladak ili ne”.

Dobro očuvane kosti

Još jedno neočekivano iznenađenje bilo je koliko su dobro očuvane kosti koje su otkrili znanstvenici.

“Većina pronađenih kostiju pterosaura je spljoštena, slomljena”, rekao je David Rubilar, voditelj paleontologije u čileanskom Muzeju nacionalne povijesti. “Unatoč tome, uspjeli smo na ovom lokalitetu pronaći sačuvane trodimenzionalne kosti”.

To dobro pomaže znanstvenicima da bolje razumiju anatomiju pterosaura.

Lokalitet s otkrićima smješten je 65 kilometara od drugog mjesta gdje su pronađeni ostali ostaci pterosaura.

Ovo otkriće podupire hipotezu znanstvenika da su pterosauri nekoć bili široko rasprostranjeni u sjevernom Čileu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije