Španija će potrošiti 11 milijardi eura za proizvodnju čipova

Madrid je definirao devet strateških područja za korištenje EU fondova, uključujući električne automobile, zdravstvo, obnovljive izvore energije, poljoprivredu i umjetnu inteligenciju.

Vlada će infrastrukturu za proizvodnju financirati novcem iz fonda koji je kreirala Evropska unija (EPA - Ilustracija)

Španjolska će uložiti 11 milijardi eura iz europskih pandemijskih fondova kako bi se razvila u vodeću lokaciju u Europi za proizvodnju mikročipova i poluvodiča, izjavio je premijer Pedro Sanchez, prenosi dpa.

“Poluvodiči su temeljni element svih energetskih sektora, a igraju i sve značajniju geostratešku ulogu u kontekstu digitalne transformacije”, rekao je Sanchez.

Vlada će infrastrukturu za proizvodnju poluvodiča financirati novcem iz fonda koji je kreirala Europska unija kako bi podržala oporavak gospodarstva članica od pandemijske krize.

Za pomoć će dobiti 140 milijardi eura

Španjolska spada među zemlje koje je pandemija posebno teško pogodila, a iz fonda će do 2026. dobiti 140 milijardi eura.

Madrid je do sada definirao devet strateških područja za privatno-javna partnerstva u korištenju EU fondova, uključujući električne automobile, zdravstvo, obnovljive izvore energije, poljoprivredu i umjetnu inteligenciju, prenosi Hina.

Izvor: Agencije