Tesla nastavlja proizvodnju u Šangaju od 4. aprila

Ovo je bilo ‘iznimno’ teško tromjesečje zbog prekida lanca opskrbe i kineske politike nulte tolerancije prema COVID-u, rekao je vlasnik i izvršni direktor Elon Musk.

Tesla proizvodi 6.000 modela 3 i 10.000 modela Y sedmično u svojoj tvornici u Šangaju (EPA)

Tesla namjerava od ponedjeljka obnoviti proizvodnju u svojoj tvornici u Šangaju, rekla su dva izvora upoznata s tim slučajem, budući da u kompaniji očekuju da će prva grupa radnika biti puštena iz karantina koje je grad uveo radi suzbijanja porasta slučajeva korona virusa.

Proizvodnja u tvornici američkog proizvođača automobila u Šangaju, koja proizvodi automobile za kinesko tržište ali je važan i izvozni centar zaustavljena je od 28. marta jer je vlada naredila lockdown zbog širenja virusa

Teslini planovi za nastavak proizvodnje mogli bi se promijeniti zbog šangajske politike borbe protiv COVID-19, rekao je jedan od izvora za Reuters.

Šangaj pod izolacijom

Tesla se ispočetka nadao da će zaustaviti rad tvornice samo na četiri dana, ali je bio prinuđen otkazati proizvodnju i u petak i subotu, nakon što su vlasti produžile stroga ograničenja kretanja u istočnoj polovici grada. Gotovo cijeli Šangaj je trenutno pod izolacijom.

Tesla proizvodi 6.000 modela 3 i 10.000 modela Y sedmično u svojoj tvornici u Šangaju, rekao je jedan od ljudi iz kompanije.

Tesla nije odmah odgovorio na upite za komentar.

“Ovo je bilo ‘iznimno’ teško tromjesečje zbog prekida lanca opskrbe i kineske politike nulte tolerancije prema COVID-u”, napisao je vlasnik i izvršni direktor Elon Musk na Twitteru u subotu.

Izvor: Agencije