Nakon Trumpa, i Musk razmišlja o pokretanju društvene mreže

Elon Musk, i sam aktivni korisnik Twittera, u posljednje je vrijeme kritičan prema toj društvenoj mreži – smatra da ‘potkopava demokratiju jer se ne pridržava načela slobode govora’.

Bude li Musk odlučio izgraditi novu društvenu platformu, pridružit će se sve većem broju tehnoloških kompanija koje se nastoje pozicionirati kao borci za slobodu govora (EPA)

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk “ozbiljno razmišlja” o izgradnji nove platforme društvene mreže, javlja Reuters.

Musk je odgovarao na pitanje korisnika Twittera o tome razmišlja li o stvaranju nove društvene mreže koja bi sadržavala algoritam otvorenog koda i koja bi prednost davala slobodi govora, gdje je, kako se navodi, propaganda minimalna.

Musk, i sam aktivni korisnik Twittera, u posljednje je vrijeme kritičan prema toj društvenoj mreži i njezinoj politici. Rekao je da kompanija koja stoji iza nje “potkopava demokraciju jer se ne pridržava načela slobode govora”.

Twitter, Facebook, YouTube i dalje među najpopularnijima

Muskovi tvitovi objavljeni su nakon što je stavio na Twitter anketu u kojoj pita korisnike vjeruju li da se ta društvena mreža pridržava načela slobodnog govora. Više od 70 posto odgovora bilo je negativno.

Bude li Musk odlučio izgraditi novu društvenu platformu, pridružit će se sve većem broju tehnoloških kompanija koje se nastoje pozicionirati kao borci za slobodu govora. Svi oni se nadaju privući korisnike koji smatraju da im se se guši sloboda govora na platformama poput Twittera, Facebooka i YouTubea.

Ni jedna od kompanija, uključujući Truth Social Donalda Trumpa, Twitterove konkurente Gettr i Parler te video platformu Rumble, do sada se nije približila dosegu i popularnosti tim platformama.

Izvor: Agencije