Tesla povlači gotovo 579.000 automobila u SAD-u

Tesla povlači 578.607 automobila u SAD-u, jer pješaci možda nisu svjesni da im se vozilo približava ako je alarm koji ih na to upozorava pretih, objavio je američki regulator.

Prema odlukama Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), Tesla je u posljednja četiri mjeseca deset puta povlačio određeni broj vozila (EPA)

Tesla povlači 578.607 automobila u Sjedinjenim Američkim Državama, jer pješaci možda nisu svjesni da im se vozilo približava ako je alarm koji ih na to upozorava pretih, objavio je američki regulator u četvrtak.

Prema odlukama Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), Tesla je u posljednja četiri mjeseca deset puta povlačio određeni broj vozila, prenosi Hina.

Proizvođač električnih automobila ovaj put povlači dio Modela S proizvedenih od 2020. do 2022, Modela X, Modela Y i Modela 3 proizvedenih od 2017. do 2022. zbog nedostataka funkcije “Boombox” koja omogućuje da se zvuk iz automobila pušta kroz vanjske zvučnike kada je vozilo u pokretu.

NHTSA kaže da sporna vozila ne ispunjavaju sigurnosne standarde koji se tiču minimalne jačine alarma za pješake.

Upozorenje pješaka

Tesla će nadograditi software “Boomboxa”, a u kompaniji kažu da nemaju informacija da se zbog tih problema dogodila bilo kakva nesreća.

“Boombox”, uveden u decembru 2020, koristi zvučnike koji služe upozoravanju pješaka na dolazak vozila i korisnici mogu prilagoditi jačinu i vrstu zvuka.

Prema pravilima koje je uveo Kongres, proizvođači automobila moraju pojačati jačinu zvuka kada se električna vozila kreću do 30 kilometara na sat kako bi se spriječili naleti na pješake, bicikliste i slijepe osobe.

Električna vozila koja voze sporo teže je čuti nego vozila s klasičnim pogonom na goriva. Pri većim brzinama, potreba za alarmom je manja zbog trenja guma, otpora zraka i drugih faktora.

Izvor: Agencije