Kina lansirala novi probni satelit

Dok SAD pokušava obuzati planove Pekinga, Kina pojačava ulaganje u istraživanja svemira.

Satelit Jiuquan će se uglavnom koristiti za testiranje komunikacija, prema kineskim tvrdnjama (EPA)

Novi probni satelit uspješno je danas poslan u svemir iz centra za lansiranje satelita Jiuquan na sjeverozapadu Kine, u sklopu sve većih kineskih ulaganja u istraživanje svemira.

Kako prenosi Xinhua, probni satelit VHF sistema za razmjenu podataka (VDES) lansiran je raketom-nosačem Kuaizhou-11 Y2 jutros u 9:15 po pekinškom vremenu i ušao je u planiranu orbitu.

Satelit će se uglavnom koristiti za testiranje komunikacija i verifikaciju ključnih tehnologija VDES i sistema za automatsku identifikaciju (AIS), prijenos Beta.

To je bila 23. letačka misija raketa Kuaizhou-11, saopšteno je iz lansirnog centra.

Nebeska palača

Krajem prošlog mjeseca nova ekipa kineskih astronauta stigla je do svemirske stanice Tiangong (Nebeska palača).

Trojica astronauta Fei Junlong, Deng Qingming i Zhang Lu ušla su u stanicu nakon šestosatnog leta, a dočekali su ih kolege Chen Dong, Liu Yang i Cai Xuzhe, koji su na Tiangongu od juna.

Trojac je preuzeo dužnost od posade koja je stigla početkom juna.

Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši borbeni pilot, Yang Liwei, poslan u orbitu u maloj brončanoj kapsuli Shenzhou-5, čime je postao prvi Kinez u svemiru.

Svemirska stanica također je bila simbol rastućeg kineskog utjecaja u toj sferi. Kina je bila izolirana od ISS-a pod vodstvom NASA-e, dok je američkim zakonom zabranjena bilo kakva saradnja američke svemirske agencije s Kinom.

Izvor: Agencije