IBM predstavio najmoćniji kvantni kompjuter

Očekuje se da će kvantni kompjuteri jednog dana ubrzati izračune nekih kalkulacija milion puta brže od najsnažnijih današnjih kompjutera.

Broj kubita, odnosno kvantnih bitova, određuje snagu kompjutera te vrste koja se koriste kvantnom mehanikom (Reuters)

IBM je lansirao dosad najmoćniji kvantni kompjuter pod imenom Osprey, stroj koji ima 433 kubita, trostruko više od kompjutera Eagle najavljenog prošle godine, javlja Reuters.

Broj kubita, odnosno kvantnih bitova, određuje snagu kompjutera te vrste koja se koriste kvantnom mehanikom, iako razne kompanije imaju različite tvrdnje o snazi njihovih kubita jer se mogu stvarati različitim metodama.

Očekuje se da će kvantni kompjuteri jednog dana ubrzati izračune nekih kalkulacija milion puta brže od najsnažnijih današnjih kompjutera.

Dario Gil, direktor IBM-a za istraživanja, rekao je da je ta kompanija na putu prema lansiranju kompjutera s više od 1.000 kubita.

„Dok pomičemo granice čipa Osprey koji najavljujemo, on je već jako velik. Iduće godine će 1.000 biti jako veliko“, rekao je. “Nakon toga smo dizajnirali i projektirali cijelu arhitekturu za kvantnu informatiku temeljenu na modularnosti“.

Imaju 20-ak kvantnih kompjutera

IBM svoj modularni sistem naziva Quantum System Two.

“Quantum System Two je prvi istinski modularni kvantni kompjuterski sistem tako da ga tokom vremena možete nastaviti proširivati na sve veće i veće sisteme”, rekao je Gil za Reuters uoči IBM Quantum Summita.

“Modularnost znači da će sami čipovi morati biti međusobno povezani”, objasnio je.

IBM cilja da taj sistem bude dostupan do kraja sljedeće godine i da predstavlja građevne blokove za “kvantno-centrično superračunarstvo” povezivanjem više sistema Quantum System Two. IBM je rekao da bi povezivanjem ova tri sistema mogao izgraditi sistem koji će imati do 16.632 kubita.

IBM ima više od 20 kvantnih kompjutera širom svijeta, a klijenti im mogu pristupiti putem cloudea.

Izvor: Agencije