Na Google Playu otkrivene brojne ‘zlonamjerne’ aplikacije

Efekt ulaska otkrivenih ‘virusa’ može biti pad performansi, odnosno ‘usporen telefon’, pregrijavanje, povećana potrošnja baterije i povećani troškovi mobilnog i interneta uopće.

Svih 16 aplikacija je uklonjeno sa Google Playa nakon što ih je McAfee prijavio, a imale su ukupni broj instaliranja od čak 20 miliona (Reuters)

Istraživači bezbjednosti u kompaniji McAfee otkrili su 16 zlonamjernih mobilnih aplikacija koje su se uspjele „ušunjati“ na Google Play, zvaničnu prodavaonicu aplikacija za Android, prenosi Tanjug.

Riječ je o takozvanim „klicker“ aplikacijama koje su posebna kategorija reklamnog softvera koji učitava oglase u nevidljivim „prozorima“ i u pozadini samostalno „klikće“ na njih da bi ostvario prihod za svoje operatere.

Efekt ulaska ovakvih „virusa“ na uređaj može biti pad performansi, odnosno „usporen telefon“, pregrijavanje, povećana potrošnja baterije i povećani troškovi mobilnog i interneta uopće.

Svih 16 aplikacija je uklonjeno sa Google Playa nakon što ih je McAfee prijavio, a imale su ukupni broj instaliranja od čak 20 miliona.

Korisnici nisu ni svjesni

Takve aplikacije ne prikupljaju i ne kradu osjetljive podatke, ali ugrožavaju korisnike, jer osim što usporavaju performanse uređaja dovode i do povećane potrošnje interneta, a korisnici često toga nisu svjesni.

Najgora aplikacija, kako kažu, je „DxClean“, koja je instalirana pet miliona puta prije nego što je uklonjena. Ta aplikacija je imala i relativno dobru pozitivnu ocjenu korisnika – od 4,1 od pet zvjezdica.

Preostale aplikacije, koje je McAfee naveo u svom izvještaju, najčešće se predstavljaju upravo kao aplikacije za „čišćenje“ i poboljšanje sistema telefona, a navedene su: Junk Cleaner, EasyCleaner, Power Doctor, Super Clean, Full Clean, Fingertip Cleaner, Quick Cleaner, Keep Clean, Windy Clean, Cool Clean, Strong Clean i Meteor Clean.

Izvor: Agencije