Video: Predstavljen prvi turski automobil Togg

U saopštenju kompanije stoji da je koncept prvog autohtonog turskog automobila pokrenut kako bi se kreirao globalni brend čije intelektualno i industrijsko vlasništvo 100 posto pripada Turskoj.

Prvi turski automobil Togg izložen je na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike “CES 2022” u Las Vegasu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolija.

U saopštenju uprave Togga navodi se da je koncept prvog autohtonog turskog automobila Togg pokrenut kako bi se kreirao globalni brend čije intelektualno i industrijsko vlasništvo 100 posto pripada Turskoj te koje čini jezgro turskog ekosistema mobilnosti.

Dodaje se da je Togg u sklopu svoje vizije predstavio svjetski brend na sajmu “CES 2022”, važnom mjestu susreta tehnoloških kompanija.

Izvršni direktor Togga Gog svijetaurcan Karakas tim povodom izjavio je da nisu klasična automobilska kompanija.

“Mi sebe definiramo kao tehnološku kompaniju. Zato i jesmo na CES-u, mjestu susreta najnovijih inovacija i prvijenaca u tehnologiji. Mi smo tehnološka kompanija koja posluje u oblasti mobilnosti, osnovana na geografskom području gdje se susreću Istok i Zapad, razum i emocije. U novom svijetu, gdje se automobilska industrija ubrzano transformiše u ekosistem mobilnosti, kreiramo rješenja za mobilnost, stavljajući korisnika i podatke u sami fokus djelovanja”, kazao je Karakas.

Proizvodnja kreće krajem jula 2022.

Sajam potrošačke elektronike “CES 2022” održava se od 5. do 7. januara u Las Vegasu.

Iz Togga su ranije saopštili da testnu proizvodnju automobila pokreću krajem jula 2022. godine. Kompanija ima za cilj da do kraja 2022. godine proizvede električni C SUV u sklopu masovne proizvodnje vozila.

Nakon što budu završeni homologacijski testovi, prvo SUV vozilo u C segmentu bit će lansirano na tržište u prvom kvartalu 2023. godine.

Prototip prvog turskog automobila predstavljen je 27. decembra 2019. godine u Dolini tehnologije u Gebzeu u Turskoj.

Uprava Togga u oktobru 2021. godine objavila je da su izvršena sva aerodinamička i aeroakustična testiranja automobila.

Izvor: Agencije