Poljaci se protiv zagađenja bore zvučnim valovima

Brojni poljski gradovi suočavaju se s onečišćenjem zraka svake zime kada građani koriste peći koje dovode do zagađenja.

Zrak u Poljskoj je među najzagađenijima u Evropi te u najgorim dijelovima godine višestruko krši limite koje postavlja EU (EPA)

U borbi protiv neprestanog smoga u Poljskoj, znanstvenici testiraju novi “top” koji koristi zvučne valove da pogura otrovne čestice u atmosferu kako bi omogućio stanovnicima da udišu kvalitetniji zrak, prenosi AFP.

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velikoga naopako okrenutog stošca koji svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk.

Cilj je zvukom otjerati smog iz Kalwarije Zebrzydowske, koja se poput brojnih drugih poljskih gradova susreće s ovim problemom svake zime kada građani pale peći koje onečišćuju zrak.

Dimnjaci ispuštaju gust dim, a sa zalaskom sunca na grad se spušta gusti smog.

Otrovne čestice postaju bezopasne

Zrak u Poljskoj je među najzagađenijima u Europi te u najgorim dijelovima godine višestruko krši limite koje postavlja EU.

Znanstvenici tvrde da “top” stvaranjem zvučnih valova pridonosi smanjenju koncentracije štetnih PM2.5 i PM10 čestica u gradskome zraku.

“Koristimo vertikalni udarni val koji nastaje izgaranjem acetilena i zraka. Val odbacuje zagađeni zrak na veću visinu”, rekao je Dominik Grybos s Metalurško-rudarskog fakulteta u Karakovu, jedan od izumitelja topa.

Otrovne čestice lansiraju se nekoliko stotina metara u visinu, što ih čini bezopasnima za stanovnike.

“Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 posto u krugu od dva, tri kilometra od topa”, rekao je Grybos, dodajući da učinci traju “između jednog i tri sata”.

Izum bi mogao imati komercijalnu primjenu

Istraživači pokušavaju odrediti potrebnu učestalost i trajanje zvučnih udara, kao i vrijeme potrebno za cijeli postupak.

Cijena je procijenjena na 1.000-1.500 zlota (218-327 eura) po satu korištenja.

Grybos je rekao kako se nada da bi izum mogao imati komercijalnu primjenu, posebno u Poljskoj.

Stanovnici Kalwarije Zebrzydowske uglavnom podupiru ovu ideju, unatoč zvuku.

“Ovdje je smog iznimno gust. Ne možemo provjetravati stanove zbog smrada. Stoga, ako može pomoći, neka testiraju. Jedva da čujemo zvuk – to je kao vatromet”, rekla je Jolanta Walkowicz, 43-godišnja računovotkinja, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije