Roboti i elektronika: Svjetski mobilni kongres u Barceloni

Uprkos mjerama predostrožnosti zbog pandemije COVID-19, tehnološki divovi Ericsson, Nokia, Intel, Sony i Qualcomm odlučili su da neće prisustvovati ove godine.

Posjetilac MWC-a testira uređaj za virtuelnu stvarnost na štandu TelcoDR na skupu koji će trajati sa od 28. juna do 1. jula (AP)

Svjetski mobilni kongres (MWC) počeo je u ponedjeljak u Barceloni, uz manje posjeta nego što je to uobičajeno i pojačane zdravstvene mjere, gdje će tehnološke i telekomunikacijske kompanije predstaviti svoje najnovije izume, uređaje i otkrića.

MWC je otkazan prošle godine zbog pandemije korona virusa.

Ovogodišnji povratak čini ga jednim od rijetkih sajmova koji otvaraju svoja vrata, iako COVID-19 i dalje bjesni u mnogim dijelovima svijeta, a delta soj najnoviji je razlog zbog kojeg neke zemlje ponovo uvode ograničenja.

Nema rukovanja, sve je bez dodira

“Očigledno je, ogromna je razlika u odnosu na ranije godine. Ovaj sajam bit će mnogo manji, mnogo sigurniji sa aspekta zdravlja i sigurnosti”, rekao je Mats Granryd, generalni direktor Svjetskog udruženja mobilnih operatora (GSMA) za Reuters.

“Preduzimamo mnoge mjere predostrožnosti: redovno testiramo ljude u roku od 72 sata, nema rukovanja, sve je bez dodira”, dodao je.

MWC očekuje da će ove godine prisustvovati do 30.000 ljudi, što je mali dio od 100.000 posjetilaca koliko ih je obično iz cijelog svijeta dolazilo u Barcelonu na ovaj sajam.

Španija je bila domaćin sajma od 2006. godine, a obično tehnološke kompanije postavljaju složene paviljone kako bi otkrile najnovije mobilne uređaje, zabavile klijente te lobirale kod državnih dužnosnika.

Samsung prezentira samo virtuelno

Kineski Huawei, glavni sponzor MWC-a, jedno je od rijetkih velikih imena koje će ove godine imati izložbeni štand.

Uprkos brojnim mjerama predostrožnosti, kompanije kao što su Ericsson, Nokia, Intel, Sony i Qualcomm odlučile su da ove godine neće doći.

Južnokorejski Samsung, najveći svjetski proizvođač mobitela, ove godine će svoje uređaje prezentirati samo virtuelno.

Trećina od 350 govornika na sajmu, među kojima je i osnivač Tesle Elon Musk, održat će virtuelne govore i prezentacije.

Testiranje posjetilaca MWC-a na COVID-19 (AP)

Jedna od tehnoloških kompanija koja će prisustvovati sajmu je Verizon, koja je u ponedjeljak predstavila dva robota, rekavši da botovi koriste 5G povezivost i najnaprednije mobilne procesore za međusobnu komunikaciju.

“Kada imate više od jednog robota na bini, nailazite na problem, jer su to još uvijek samo mašine koje ne mogu prirodno komunicirati jedna s drugom”, rekla je Rima Qureshi iz kompanije Verizon u Barceloni.

“[Mreža] 5G će omogućiti robotima da se povežu s drugim robotima i uređajima svih vrsta na način koji prije jednostavno nije bio moguć”, kazala je ona.

Predstavljena dva pametna robota

Pametniji roboti smatraju se vitalnim za automatizaciju proizvodnih procesa u fabrikama.

Također se mogu rasporediti na područjima pogođenim prirodnim katastrofama, kako bi pomogli spasilačkim operacijama.

Dva robota predstavljena u ponedjeljak bili su robot nalik psu imena “Gigi”, koji je hodao na četiri noge, i robot u obliku sličnom kutiji nazvan “Mekeal”, koji se kretao na točkovima.

Prema izvještaju Research and Marketsa, očekuje se da će tržište globalnog 5G-a u cloudu doseći 10,6 milijardi dolara do 2028. godine.

Što se tiče MWC-a i okoline u kojoj se održava, španske vlasti procjenjuju da MWG obično generira 473 miliona eura (564 miliona dolara) i više od 14.000 honorarnih poslova važnih za ekonomiju Barselone.

Gubici za hotele, restorane i taksi kompanije

Prošlogodišnje otkazivanje ekonomski je pogodilo grad, jer su hoteli, restorani i taksi kompanije bile na gubitku.

Španska Vlada je ublažila ograničenja za COVID-19, ukidanjem obaveza nošenja maski za lice na otvorenom sve dok ljudi prakticiraju socijalnu distancu.

Međutim, posjetioci moraju nositi maske u zatvorenom prostoru.

Izvor: Agencije