Mazda predstavila prvo hibridno vozilo koje se samo puni

Tokom usporavanja i pri kočenju, kinetička energija se pretvara u električnu energiju i čuva u bateriji visokih performansi.

Nivoom napunjenosti baterije stalno se upravlja putem generatora kojeg pogoni benzinski motor kako bi se uklonila potreba za punjenjem sistema iz vanjskog izvora (EPA)

Mazda je predstavila prvo samopuneće potpuno hibridno vozilo “Mazda2 Hybrid”, koje tokom usporavanja i pri kočenju pretvara energiju u struju i čuva je u bateriji, prenosi Tanjug.

Taj automobil ima potrošnju goriva četiri litra na 100 kilometara u gradskoj vožnji, odnosno 3,8 izvan grada, te emisiju ugljikovog dioksida od 93 grama po kilometru u gradu, odnosno 87 grama izvan grada, objavila je Mazda.

Tokom usporavanja i pri kočenju, kinetička energija se pretvara u električnu energiju i čuva u bateriji visokih performansi.

Nivoom napunjenosti baterije stalno se upravlja putem generatora kojeg pogoni benzinski motor kako bi se uklonila potreba za punjenjem sistema iz vanjskog izvora.

Pokretanje u električnom načinu rada

Automobil kombinuje trocilindarski benzinski motor zapremine 1.490 centimera kubnih snage 68 kilovata (93 konjske snage) sa električnim motorom snage 59 kW za ukupnu snagu sistema 85 kW/116 konjskih snaga.

Prilikom kretanja vozilo automatski radi u električnom načinu rada, dok se tokom normalne vožnje snaga raspodjeljuje između benzinskog i električnog motora, navedeno je u objavi.

Podsjećanja radi, potpuni hibrid je po definiciji onaj automobil kojem je omogućena vožnja ako se koristi samo elektromotor. U tom slučaju elektromotor ima u pravilu barem jednu trećinu snage motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Kod djelimičnog hibrida elektromotor služi samo kao pomoć motoru sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Izvor: Agencije