Kineska misija otkrila nove informacije o aktivnosti Mjeseca

Uzorci stijena pokazuju da je Zemljin prirodni satelit bio vulkanski aktivan kasnije nego što se do sada mislilo.

Misija Chang'e-5 prikupila je dva kilograma uzoraka s prethodno neistraženog područja Mjeseca (EPA)

Prvi uzorci stijena sa Mjeseca doneseni na Zemlju nakon dužeg vremena pokazuju da je Mjesec bio vulkanski aktivan kasnije nego što se do sada mislilo, objavili su u utorak kineski naučnici.

Kineska svemirska letjelica prošle godine donijela je Mjesečevo kamenje i tlo na Zemlju, što je bila prva misija čovječanstva u četiri desetljeća radi prikupljanja uzoraka sa Mjeseca i prekretnica u rastućem svemirskom programu Pekinga.

Uzorci su uključivali bazalt – oblik ohlađene lave – stare 2,03 milijardi godina, otkrili su naučnici, pomjerajući bliže današnjici do sada poznato vrijeme vulkanske aktivnosti na Mjesecu za čak 900 miliona godina.

Otvorena nova pitanja

Analiza uzoraka “otkriva da se Mjesečeva unutrašnjost još razvijala prije otprilike dvije milijarde godina”, navodi se u saopćenju Kineske akademije nauka (CAS), prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Raniji uzorci sa  Mjeseca koje su donijele američke i sovjetske misije imali su znakove Mjesečeve aktivnosti do prije 2,8 milijardi godina, ali su ostavili prazninu u znanjima naučnika o novijoj historiji Zemljinog prirodnog satelita, jer su pokupljeni sa starijih dijelova Mjesečeve površine.

Misija Chang'e-5, nazvana po mitskoj božici Mjeseca, prikupila je dva kilograma uzoraka sa prethodno neistraženog područja Mjeseca zvanog “Okean oluja”.

Područje je odabrano jer su naučnici smatrali da je u novije vrijeme formirano, na temelju manje gustoće kratera meteora na njegovoj površini.

“Sveukupno su ti rezultati izuzetno uzbudljivi, pružajući nevjerojatne naučne prilike i rezultate o razumijevanju stvaranja i evolucije Mjeseca tokom vremena”, rekla je Audrey Bouvier, profesorica planetologije na njemačkom univerzitetu u Bayreuthu, u videoporuci na konferenciji za novinare u Pekingu u utorak.

Najnovija otkrića, objavljena u tri rada u časopisu Nature u utorak, otvaraju nova pitanja za naučnike koji pokušavaju odgonetnuti historiju Mjeseca.

Brod na drugoj strani Mjeseca

“Kako je Mjesec izdržao vulkansku aktivnost toliko dugo? Mjesec je prirodno mali i trebao bi brzo raspršiti toplinu, ili se tako misli”, rekao je novinarima naučnik CAS-a Li Xianhua, jedan od autora studija.

Uzorci koje je dinio Chang'e 5 označili su veliki korak za kineski svemirski program, koji je poslao rover na Mars i spustio još jedan brod na drugu stranu Mjeseca.

Zemlja, koja se utrkuje da sustigne SAD i Rusiju, poslala je u subotu tri astronauta na svoju novu svemirsku stanicu, koja bi trebala postati operativna do 2022. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO