Kineski naučnici vjeruju da se Mjesec ohladio kasnije nego što se mislilo

Uzorci doneseni s američkih i sovjetskih misija stari su više od 2,9 milijardi godina, no uzorci prikupljeni tijekom kineske misije Chang'e-5 krajem prošle godine gotovo su milijardu godina mlađi.

Krajem prošle godine kineska sonda bez posade sletjela je na prethodno neposjećeni dio velike ravnice Mjeseca (EPA)

Ostaci stijenja nastali taljenjem magme koji su s Mjeseca stigli na Zemlju nakon uspješne prošlogodišnje kineske misije, milijardu su godina mlađi od materijala što su ga ostale misije prikupile prije više desetljeća, piše u članku objavljenom u časopisu Science, ukazujući na to da se Mjesec ohladio kasnije nego što se dosad vjerovalo.

Uzorci doneseni s američkih i sovjetskih misija stari su više od 2,9 milijardi godina, no uzorci prikupljeni tijekom kineske misije Chang'e-5 krajem prošle godine gotovo su milijardu godina mlađi i upućuju na to da je vulkanska aktivnost na Mjesecu trajala dulje nego što se ranije pretpostavljalo, prenosi Reuters.

Krajem prošle godine kineska sonda bez posade sletjela je na prethodno neposjećeni dio velike ravnice nastale djelovanjem lave, Oceanus Procellarum. Odande je na Zemlju donesen 1.731 gram uzoraka.

Jedan od glavnih ciljeva Chang'e-5, nazvanog po mitskoj kineskoj božici Mjeseca, bio je saznati koliko je Zemljin prirodni satelit bio vulkanski aktivan.

Izvor topline bi moglo biti ‘plimno grijanje’

“Područje Oceanus Procellaruma karakteriziraju visoke koncentracije kalija, torija i uranija, elemenata koji generiraju toplinu dugotrajnim radioaktivnim raspadom. Oni su mogli imati dugotrajnu magmatsku aktivnost na bližoj nam strani Mjeseca”, navedeno je u članku koji je objavio Science.

U njemu piše i da je izvor topline za magmatsku aktivnost moglo biti takozvano “plimno grijanje” ili toplina generirana gravitacijskim silom Zemlje.

Uspješnom realizacijom misije Chang'e-5 Kina je postala treća u svijetu koja je dosad prikupila mjesečeve uzorke nakon Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog saveza, zemalja koje su prije 45 godina ostvarile posljednju uspješnu misiju prikupljanja materijala s Mjeseca.

U narednih pet godina Kina planira ostvariti Mjesečeve misije Chang'e-6 i Chang'e-7, također bez posade, a cilj im je istražiti južni pol Mjeseca, javlja Hina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO