Kineski naučnici razvijaju metodu koja bi mogla usporiti starenje

Naučnici su uspjeli odgoditi neke učinke starenja na laboratorijskim miševima i produžiti im životni vijek, što je otkriće koje bi jednog dana moglo pridonijeti sličnoj primjeni na ljudima.

Kod miševa nisu otkrivene nikakve nuspojave, tvrde kineski naučnici (Reuters)
Kod miševa nisu otkrivene nikakve nuspojave, tvrde kineski naučnici (Reuters)

Kineski naučnici rade na razvoju nove genetske metode zahvaljujući kojoj su uspjeli odgoditi neke učinke starenja na laboratorijskim miševima i produžiti im životni vijek, što je otkriće koje bi jednog dana moglo pridonijeti sličnoj primjeni na ljudima.

Metoda, detaljno opisana u radu objavljenom u stručnom magazinu Science Translational Medicine početkom januara, temelji se na inaktivaciji gena nazvanog “kat7“, koji naučnici smatraju ključnim faktorom staničnog starenja.

Pritom su koristili specifičnu terapiju i u tome su prvi u svijetu, rekla je jedna od supervizorica projekta, profesorica Qu Jing (40), specijalistica za proces starenja i regenerativnu medicinu sa Instituta za zoologiju Kineske akademije nauka (CAS), prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Nakon šest do osam mjeseci zamijetili smo poboljšanje u izgledu miševa i vitalnije kretanje, a najvažnije je da smo im uspjeli produžiti životni vijek za oko 25 posto“, kazala je Qu.

Tim biologa sa različitih odjela CAS-a koristio je metodu CRISPR/Cas9, nastojeći proučiti hiljade gena i pronaći one koji su bili posebno snažni pokretači senescencije, što je termin koji se koristi za opis staničnog starenja.

Uspjeli su identificirati 100 gena od njih oko 10.000, a “kat7” je bio najefikasniji kada je posrijedi posebno snažan utjecaj na starenje stanica, rekla je Qu.

Daleko od ispitivanja na ljudima

“Kat7” jedan je od više desetaka hiljada gena koji se nalaze u stanicama svih sisara.

Kineski su ga istraživači deaktivirali u jetri miševa metodom koja se naziva lentiviralni vektor.

“Uspjeli smo testirati funkciju gena u različitim vrstama stanica, u ljudskim matičnim, u mezenhimskim progenitornim, u ljudskim jetrenim i u stanicama jetre miševa. Ni u jednoj od njih nismo otkrili nikakvu toksičnost. Dodatno, kod miševa nismo otkrili nikakve nuspojave. Uprkos tome, moramo priznati da je metoda daleko od toga da se može primjenjivati u ispitivanjima na ljudima“, kazala je Qu.

“Bez sumnje, i dalje moramo testirati funkciju gena ‘kat7’ i u ostalim ljudskim staničnim tipovima te u ostalim organima miševa, kao i među drugim životinjama prije nego što primijenimo ovu strategiju u sklopu istraživanja starenja ljudi. Nadamo se da nam je idući korak testiranje ove metode na primatima, no i za to nam treba puno finansijskih sredstava i puno više istraživanja”, rekla je Qu.

“U svakom slučaju, nadamo se da ćemo uspjeti pronaći način da u doglednoj budućnosti odgodimo starenje čak i za vrlo mali postotak”, kazala je kineska naučnica.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO