Napad na turske internetske servere

Prema pisanju turske štampe, grupa Anonymous pokrenula je informatički rat protiv Turske (Getty Images)
Prema pisanju turske štampe, grupa Anonymous pokrenula je informatički rat protiv Turske (Getty Images)

Turski internetski serveri doživljavaju od ponedjeljka veliki cyber napad, koji je znatno usporio bankarske usluge, rečeno je u petak iz izvora bliskog turskoj vladi, prenosi Hina.

Nevladina organizacija Nic.tr, zadužena za upravljanje adresama internetskih stranica koje koriste ime domene “.tr”, a uključuje ministarstva, vojsku, banke i brojne komercijalne stranice, saopćila je na svojoj internetskoj stranici da ofanziva proizlazi iz “organiziranih izvora” izvan Turske.

‘Zabrinjavajuća situacija’

Ministar saobraćaja i komunikacija Binali Yildirim, kojeg citiraju novine, spomenuo je “zabrinjavajuću” situaciju i zatražio da se pojačaju mjere sigurnosti, koje su se do sada, prema njegovom mišljenju, pokazale “nedovoljnim”.

Neki turski mediji misle da bi napad mogao dolaziti iz Rusije, s obzirom na to da Moskva i Ankara prolaze kroz tešku diplomatsku krizu od kada je turski bombarder srušio ruski avion u blizini sirijske granice 24. novembra.

Prema pisanju turske štampe, grupa za informatičko piratstvo Anonymous pokrenula je rat protiv Turske i najavila da će nastaviti izvoditi napade na informatičke sisteme zbog “turske podrške grupi Islamska država Irak i Levant”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO