Lenovo preuzima dio IBM-ovog poslovanja

Sporazum je nastao na temelju čvrste saradnje, koja je počela 2005. godine (AFP)

Proizvođači računala, kineski Lenovo i američki IBM, objavili su kako su zadovoljeni svi regulatorni uvjeti da Lenovo završi preuzimanje IBM-ovog serverskog poslovanja x86, što je transakcija vrijedna 2,1 milijardu dolara, priopćeno je iz tih kompanija.

Zaključenje te transakcije očekuje se 1. listopada, čime će Lenovo postati treći najveći igrač na globalnom tržištu x86 servera, vrijednom 42,3 milijarde dolara, prenosi Hina.

Od ukupnog iznosa transakcije, ooko dvije milijarde bit će isplaćene u gotovini, a ostatak u dionicama Lenova.

Taj sporazum nastao je na temelju čvrste suradnje koja je započela 2005. godine, kada je Lenovo preuzeo IBM-ovo poslovanje osobnim računalima, koje je uključivalo ThinkPad liniju.

U priopćenju se navodi i da će očekivana Googleova akvizicija poslovanja Motorola Mobility učiniti Lenovo trećim najvećim proizvođačem pametnih telefona u svijetu, dodatno osnažujući njegovu poziciju među tri vodeća proizvođača pametno povezivih uređaja – osobnih računala, tableta i pametnih telefona.

Najveći proizvođač na svijetu

“Preuzimanje je jasan pokazatelj povjerenja koje smo stekli na temelju našeg konzistentnog poslovanja kao odgovornog globalnog investitora te sigurnog i pouzdanog pružatelja tehnologije”, izjavio je Gerry Smith, izvršni potpredsjednik Lenovo Groupa te predsjednik Enterprise Business Group i Americas Group.

Kako dodaje, Lenovo ima velike planove.

“Tijekom vremena energično ćemo se natjecati u svakom sektoru, koristeći naše proizvodne kapacitete i izvrsnu izvedbu kako bismo ponovili uspjeh koji smo ostvarili s osobnim računalima”, istaknuo je Smith.

Lenovo je kineska tehnološka kompanija vrijedna 39 milijardi dolara, koja pruža usluge korisnicima u više od 160 zemalja i najveći je proizvođač osobnih računala u svijetu.

Izvor: Agencije