Polufinale Lige prvaka: Bayern dočekuje Real

Bayern i Real Madrid su kroz historiju Lige i Kupa prvaka odigrali ukupno 26 utakmica, po čemu su rekorderi ovog takmičenja kada je riječ o međusobnom dvoboju.

Dvije ekipe posljednji put su igrale u Ligi prvaka prije šest godina (Javier Lizon / EPA)

Nogometna Liga prvaka stigla je do polufinala. Prva utakmica, u kojoj će Bayern ugostiti Real Madrid, igra se u utorak, dok je dan kasnije na programu susret Borussia Dortmund – PSG.

Bavarski klub pred prvu utakmicu ima probleme s povrijeđenim igračima, pa je upitan nastup Jamala Musiale i Leroya Sanea, prenosi Hina.

„Postoji nekoliko odluka koje ćemo donijeti u posljednji tren, kao što je to slučaj s Jamalom i Leroyem“, rekao je Bayernov trener Thomas Tuchel, koji ima problem i s nastupom drugih igrača. Situacija nije obećavajuća za dvojicu stopera, Dayota Upamecana i Matthijsa de Ligta, ali se na teren vraća Serge Gnabry.

Duga historija velikih utakmica

Bayern i Real Madrid su kroz historiju Lige i Kupa prvaka odigrali ukupno 26 utakmica, po čemu su rekorderi ovog takmičenja kada je riječ o međusobnom dvoboju.

„Ovo polufinale djeluje kao da je finale. To je svakako vrlo važan dvoboj, utakmica s velikim odjekom“, smatra Tuchel. Njemu je Liga prvaka posljednje takmičenje u kojem ima priliku ostaviti značajniji trag u svom mandatu na klupi Bayerna, koju će napustiti po završetku sezone.

Bavarci su pod njegovim vodstvom izgubili utrku s Bayerom za naslov prvaka Njemačke, koji su osvajali 11 puta zaredom od 2013.

Real rekorder po broju titula

S druge strane, Real Madrid je gotovo sigurno novi prvak Španije, a izbacivanjem branitelja naslova Manchester Cityja u četvrtfinalu, „kraljevskom klubu“ je ponovno na dohvat ruke i pehar najboljeg u Evropi, koji je madridska ekipa osvojila rekordnih 14 puta.

Ove dvije ekipe se nisu susrele u posljednjih šest godina u Ligi prvaka, a recentna historija njihovih dvoboja je uvjerljivo na strani madridskog kluba. Bayern je posljednji put uspio izbaciti Real u nokaut fazi Lige prvaka prije 12 godina.

Revanš utakmica igra se naredne srijede u Madridu.

Izvor: Agencije