Počinje evropska smotra rukometaša, titulu brani Švedska

Na prvenstvu će nastupiti 24 reprezentacije, među kojima i šest ekipa s područja bivše Jugoslavije – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

Prve utakmice će biti odigrane na zatvorenom nogometnom stadionu u Düsseldorfu (EPA)

Utakmicama Francuska – Sjeverna Makedonija te Njemačka – Švicarska, koje će biti odigrane na zatvorenom nogometnom stadionu Merkur Spiel-Arena u Düsseldorfu, pred najavljenih najmanje 50.000 gledatelja, u srijedu počinje 16. po redu Evropsko prvenstvo za rukometaše.

Na prvenstvu će nastupiti 24 reprezentacije, među kojima i šest reprezentacija s područja bivše Jugoslavije – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

Reprezentacije se raspoređene u šest grupa sa po četiri ekipe, a utakmice će se u narednih 18 dana, osim na stadionu u Dusseldorfu, još igrati u  Berlinu, Kölnu, Hamburgu, Hannoveru, Mannheimu i Münchenu.

Titulu brane rukometaši Švedske, koji su u na prošlom prvenstvu, u finalu odigranom u Budimpešti, savladali Španiju rezultatom 27:26. Te dvije reprezentacije i ove godine su favoriti, a dobre šanse daju se i reprezentacijama Francuske, Danske, te domaćina Njemačke.

Finalistima osiguran put na Svjetsko prvenstvo

Kao i prije dvije godine, Evropsko prvenstvo će se igrati u dvije grupne faze, nakon čega će uslijediti i eliminacijske borbe. U prvom i drugom dijelu plasirat će se po dvije najbolje ekipe iz svake grupe.

Finalisti će osigurati nastup na Svjetskom prvenstvu 2025, čiji će domaćini biti Hrvatska, Danska i Norveška, a prvak Evrope će se direktno kvalificirati za Olimpijske igre u Parizu.

Na dosadašnjim prvenstvima najuspješnija je Švedska sa pet titula, slijede Francuska sa tri, dok Španija, Danska i Njemačka imaju po dvije titule.

Grupe

A grupa (Düsseldorf, Berlin): Francuska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Švicarska

B grupa (Mannheim): Španija, Austrija, Hrvatska, Rumunija

C grupa (München): Island, Mađarska, Srbija, Crna Gora

D grupa (Berlin): Norveška, Slovenija, Poljska, Farski otoci

E grupa (Mannheim): Švedska, Nizozemska, Bosna i Hercegovina, Gruzija

F grupa (München): Danska, Portugal, Češka, Grčka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada