ATP uvodi ‘minimalce’ za prvih 250 igrača na svijetu

Za 2024. iznosi su postavljeni na 300.000 dolara za prvih 100 igrača, 150.000 dolara za one koji su rangirani od 101. do 175. mjesta te 75.000 dolara za one između 176. i 250. mjesta na svijetu.

Mnogi su igrači prolazili kroz ozbiljne financijske probleme tokom pandemije kada je sezona bila privremeno zaustavljena (Reuters)

ATP će teniserima po prvi put garantirati minimalnu plaću u sklopu trogodišnjeg probnog roka koji će biti pokrenut 2024. godine, objavilo je vladajuće tijelo muškog tenisa.

Program „Baseline“ osigurat će minimalni prihod za 250 najbolje rangiranih pojedinačnih igrača svake sezone, pri čemu ATP pokriva svaki manjak ako njihova zarada padne ispod praga, javlja Reuters.

Za 2024. iznosi su postavljeni na 300.000 dolara za prvih 100 igrača, 150.000 dolara za one koji su rangirani od 101. do 175. mjesta te 75.000 dolara za one između 176. i 250. mjesta na svijetu.

„Ova će garancija osnažiti igrače da planiraju svoje sezone s većom sigurnošću, da se fokusiraju na svoju igru ​​i ulažu u svoje timove“, objavio je ATP. „To uključuje pokrivanje troškova trenera i fizioterapeuta, kao i putovanja“.

‘Potpuna promjena’

Dok vodeći igrači na turneji zarađuju goleme iznose, uključujući i različite ugovore, njihove nižerangirane kolege uveliko ovise o zaradi na turnirima kako bi spojili kraj s krajem.

Mnogi su igrači prolazili kroz ozbiljne financijske probleme tokom pandemije kada je sezona bila privremeno zaustavljena, što je nagnalo velika imena, poput Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, da traže rješenje.

ATP je najavio i da će se također posvetiti podršci igračima koji se takmiče na manje od devet ATP Tour i Challenger Tour događaja u sezoni zbog povreda.

Predsjednik ATP-a Andrea Gaudenzi, koji je nedavno izabran za drugi mandat na čeu te organizacije, rekao je da je inicijativa „potpuna promjena“ u načinu na koji sport pristupa financijama igrača, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada