Evropske lige: Alkmaar ostavio Zrinjski bez proljeća u Evropi

Prvak Bosne i Hercegovine je u Nizozemskoj pretrpio četvrti poraz u Konferencijskoj ligi UEFA-e.

Zrinski je u Alkmaaru bio u potpuno podređenom položaju (EPA)

U susretu petog kola UEFA-ine Konferencijske lige Alkmaar je na svom terenu pobijedio Zrinjski rezultatom 1:0 i ostavio ga bez šansi da prođe u nokaut fazu.

Od starta utakmice bosanskohercegovački predstavnik bio je u podređenom položaju. Redali su se napadi Nizozemaca pred golom Marka Marića, a Zrinjski je odolijevao sve do 57. minute kada je Mario Ćuže sapleo Vangelisa Pavlidisa u kaznenom prostoru.

Sudac je pokazao na bijelu tačku, a jedanaesterac za vodstvo Alkmaara realizirao je upravo grčki napadač.

Bio je to na kraju jedini pogodak na utakmici, a o odnosu snaga na terenu govori podatak da su Nizozemci u 90 minuta igre imali 21 kornera i 22 šuta prema Marićevom golu, dok je s druge strane aktualni bh. prvak izveo dva udarca iz ugla i imao tek jedan pokušaj ka golu.

Dinamo ostao u igri za prolaz

Ovim porazom Zrinjski je izgubio sve šanse za prolaz dalje iz grupe E.

A u grupi C, nogometaši Dinama pobijedili su na gostovanju u Astani istoimenu kazastansku ekipu sa 2:0 te tako ostali u igri za drugo mjesto koje donosi plasman u nokaut fazu natjecanja.

Prvi pogodak postigao je Gabrijel Vidović u 48, a drugi Japanac Takuro Keneko u 79. minuti.

U istoj grupi, Viktoria iz Plzena je u Tirani pobijedila kosovski Ballkani 1:0.

Nogometaši Dinama pobijedili su Astanu sa 2:0 (EPA)

U sklopu Lige Evrope, fudbaleri TSC-a poraženi su večeras u Bačkoj Topoli od ekipe West Hama rezultatom 0:1 u meču petog kola grupe A.

Meč je riješen u samom finišu, kada je pobjedu gostima donio je Tomaš Souček, koji je u 89. minuti zatresao mrežu domaćeg tima.

TSC je i pored poraza zadržao šansu da nastavi takmičenje u evropskim kupovima, ali će u poslednjem kolu morati gostima pobijediti Olympiakos.

Čukarički poražen od Ferencvaroša

Fudbaleri Čukaričkog poraženi su od Ferencvaroša sa 2:1 (0:1) u utakmici petog kola G grupe. Predstavnik Srbije imao je prednost u Leskovcu tokom čitavog meča. Poveo je Čukarički golom Luke Adžića u 10. minuti, a preokret Mađarima donijeli su Kristofer Zaharijasen u 83. i Aleksandar Pešić u sedmoj minuti nadoknade.

Čukarički je poslije pet kola posljednji na tabeli bez bodova.

Izvor: Agencije