Nogometni savez Kosova podnio prijavu FIFA-i zbog ‘vrijeđanja’ Albanaca

Nogometni savez Kosova saopćio je da je podnio žalbu zbog ‘teških uvreda’ selektora Srbije i ‘rasističkih postupaka srpskih navijača’ na utakmici protiv Švicarske.

Švicarska je u meču sa Srbijom pobijedila 3:2 i izborila plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva (EPA)

Nogometni savez Kosova (FFK) saopćio je da je podnio žalbu Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) zbog “teških uvreda od strane selektora reprezentacije Srbije” Dragana Stojkovića i “rasističkih postupaka srpskih navijača” na utakmici trećeg kola grupe G na Svjetskom prvenstvu u Kataru između Srbije i Švicarske.

U saopćenju se navodi da se tokom utakmice moglo vidjeti i čuti isticanje slogana sa političkim porukama protiv Albanaca, a da su o tome pisali i svjetski mediji.

Za reprezentaciju Švicarske igraju Gjerdan Shaqiri i Granit Xhaka, Albanci kosovskog porijekla.

“FFK je podnio žalbu FIFA-i sa neophodnim dokazima. FFK zahtijeva od FIFA-e istragu povodom ovog slučaja i traži da Fudbalski savez Srbije bude sankcionisan kako bi se jednom zauvijek ovakva skandiranja sklonila sa stadiona i događaja kao što je SP”, navodi se.

Nedavna žalba

FFK podsjeća da je nedavno podnio žalbu FIFA-i i zbog isticanja zastave u svlačionici reprezentativaca Srbije, na kojoj je bila karta Kosova u bojama zastave Srbije sa natpisom “Nema predaje”.

Švicarska je u meču sa Srbijom pobijedila 3:2 i izborila plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada