Raspored

Svjetskog prvenstva

Aleksandar Petrović ponovo vodi hrvatsku košarkašku reprezentaciju

Novi ciklus pretkvalifikacija za Eurobasket je pred vratima – već 10. novembra reprezentacija Hrvatske u Grazu igra protiv Austrije, a tri dana kasnije domaću utakmicu s Poljskom u Zagrebu.

Petrović je prošlog mjeseca izabran za novog sportskog direktora Hrvatskog košarkaškog saveza (EPA)

Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) je na elektronskoj sjednici jednoglasno donio odluku da se Aleksandra Petrovića imenuje vršiteljem dužnosti izbornika košarkaške reprezentacije za evropske pretkvalifikacije u novembru 2022. i februaru 2023. godine, javlja Hina.

Novi ciklus pretkvalifikacija za Eurobasket je pred vratima – već 10. novembra reprezentacija Hrvatske u Grazu igra protiv Austrije, a tri dana kasnije na rasporedu je domaća utakmica s Poljskom u Zagrebu.

“Kada sam preuzimao struku u Savezu prije četiri tjedna, nisam očekivao da će to otići u ovom smjeru, no s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom krugu razgovora s potencijalnim kandidatima te nakon što sam praktično obišao sve igrače, možda je to i logično rješenje”, kazao je Petrović koji je prošlog mjeseca izabran za novog sportskog direktora HKS-a.

“Sasvim sigurno je da sam ovog trenutka najinformiraniji što se tiče forme i praćenja, no za mene je to ovog trenutka dodatno opterećenje. Svjestan sam koliko je taj sljedeći prozor bitan i za buduća ljeta jer ako se dobiju obje utakmice, već dobivamo kvalitetno radno ljeto 2023. te bi mogli sudjelovati na pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu. Ulog je velik, prihvatio sam i tu ulogu kao vršitelj dužnosti izbornika dok do kraja sezone ne riješimo pitanje izbornika. Spreman sam odraditi ta dva prozora dok ne dođemo do konačnog rješenja”, dodao je Petrović.

Objavio širi popis igrača

Najavio je da će u narednih nekoliko dana biti formiran i stručni stožer, te je objavio širi popis igrača za pretkvalifikacije na kojem se nalazi 25 imena.

“Ima dosta igrača koji dosada nisu bili na tom popisu, no to je jednostavno čisto pokazivanje smjera u kojem mislim da bi kroz sljedeće tri godine, do Europskog prvenstva 2025. godine, trebalo ići. Tu ima jako puno mladih igrača, a s druge strane ima i igrača koji su, uvjetno rečeno, granični, a na listi su […] Smatram da je to jedna interesantna lista na kojoj se nalaze igrači koji bi i sljedećih godina trebali biti na njoj”, rekao je Petrović.

Istaknuo je i kako će za utakmicu protiv Austrije pozvati 14 igrača i eventualno Jaleena Smitha. Hrvatske reprezentativce očekuje trodnevni ciklus priprema uoči prve utakmice, odnosno pet treninga, od čega četiri u Zagrebu i peti u Grazu.  Odmah nakon utakmice s Austrijom, slijedi povratak u Zagreb i početak priprema za utakmicu s Poljacima.

Izvor: Agencije