Raspored

Svjetskog prvenstva

Nagrada čelnika UEFA-e ljekarima koji su spasili Eriksena

Danski reprezentativac doživio je srčani udar tokom utakmice, 12. juna u Kopenhagenu ali je spašen brzom intervencijom saigrača i ljekara.

Saigrači su okružili Christiana Eriksena dok mu je pružana ljekarska pomoć (EPA)

Osobe koje su pomogle u spašavanju danskog reprezentativca Christiana Eriksena, koji je na prvoj utakmici Evropskog prvenstva protiv Finske 12. juna u Kopenhagenu doživio srčani udar na terenu, u utorak su primili nagradu predsjednika Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

Među devet osoba koje su nagrađene je kapiten danske reprezentacije Simon Kjaer, koji je Eriksena okrenuo na bok, a onda je počeo njegovo oživljavanje te organizirao saigrače da okruže Eriksena dok mu je pružana liječnička pomoć.

Eriksena su, nakon što se srušio na terenu, desetak minuta oživljavali masiranjem srca i elektroškovima.

‘Ostavili osjećaje u svlačionici’

Nakon toga je prebačen u bolnicu, gdje je bio do 18. juna, a u bolnici mu je pod kožu ugrađen minijaturni defibrilator.

Danas je 29-godišnji veznjak Intera u “odličnom stanju”, tvrdi italijanski prvoligaš, ali se ne zna hoće li moći nastaviti igračku karijeru.

“Svako zna svoju ulogu i znao je šta treba učiniti. Ostavili smo naše osjećaje u svlačionici. Nakon udara, naravno, reagirali smo kao što bi svako”, izjavio je Mogens Kreutzfeldt, glavni ljekar za Euro u Kopenhagenu, koji je također primio odlikovanje predsjednika UEFA-e.

“Iskazujem beskrajno divljenje za izvanrednu reakciju i mirnoću koje su pokazali ljekari i ljekarska ekipa. Te vještine su bile odlučujuće u Christianovom preživljavanju”, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

To su “istinski heroji Eura”, dodao je, objavila je evropska krovna nogometna organizacija.

‘Postignuća, profesionalnost, kvalitet’

Nagrada predsjednika UEFA-e, koje je ustanovljeno 1998. godine, dodjeljuje se za “izuzetna postignuća, izvanrednu profesionalnost i izuzetne lične kvalitete”.

Prošle godine ju je primio napadač Obale Slonovače Didier Drogba.

Ove godine su je primili članovi ljekarske ekipe koja je bila na terenu u Kopenhagenu 12. juna, a činili su je Mogens Kreutzfeldt (glavni ljekar), Frederik Flensted (dežurni ljekar na stadionu), Anders Boesen (ljekar na travnjaku) i Peder Ersgaard (bolničar), zatim dežurni ljekari iz UEFA-e na stadionu Jens Kleinefeld i Valentin Velikov, ljekarska ekipa danske reprezentacije Morten Skjoldager i Morten Boesen te kapiten reprezentacije Simon Kjaer.

Izvor: Agencije