Košarkašice Hrvatske i BiH izborile plasman na Evropsko prvenstvo

Košarkašice BiH pobijedile su Švicarsku sa 67:62 a hrvatska košarkaška reprezentacija Njemačku s 80:66.

Košarkašice BiH pobijedile su selekciju Švicarske i prvi put nakon 22 godine izborile plasman na smotru najboljih evropskih selekcija (www.fiba.basketball)

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Evropsko prvenstvo koje se ove godine održava u Španiji i Francuskoj.

Košarkašice BiH danas su u Orenburgu pobijedile selekciju Švicarske sa 67:62 i prvi put nakon 22 godine izborile plasman na smotru najboljih evropskih selekcija kolo prije kraja kvalifikacija, prenijela je Fena.

Izabranice selektora Gorana Loje uz dosta problema su došle do pobjede, što je bilo i očekivano s obzirom na neigranje dvije najbolje bh. igračice Marice Gajić i Jonquel Jones.

Švicarke su tokom cijele utakmice pružale izuzetno snažan otpor, a većim dijelom meča imale i prednost. Tek u posljednjoj četvrtini košarkašice BiH “prelomile” su meč u svoju korist, najviše zahvaljujući naturaliziranoj Amerikanki Curtney Hurt, koja je u debitantskom nastupu odigrala na vrhunskom nivou i BiH odvela na EP.

Hurt je meč završila sa “double-double” učinkom od 30 poena i 13 skokova, dok je Melisa Brčaninović postigla 14 poena i 10 skokova.

U posljednjem kolu u kvalifikacijama košarkašice BiH u subotu igraju protiv Estonije, u meču koji neće imati rezultatski značaj.

Nakon šest sušnih godina hrvatska na Euru

Nakon šest sušnih godina ženska hrvatska košarkaška reprezentacija također će sudjelovati na Evropskom prvenstvu, nakon što je u odlučujućoj kvalifikacijskom utakmici odigranoj u četvrtak u latvijskom glavnom gradu Rigi nadigrala Njemačku s 80-66.

Hrvatske košarkašice nisu dobro otvorile utakmicu u kojoj im je pobjeda donosila prvi plasman na Evropsko prvenstvo nakon 2015. Njemice su povele 6-0 i takvu prednost održavale do sredine prve četvrtine, kad su s dvije pogođene trice došle do 12 koševa prednosti (21-9) u 6. minuti, prenijela je Hina.

No, do kraja prvog perioda utakmice izabranice Stipe Bralića su značajno podigle odbrambenu agresivnost pa su Njemicama dopustile još svega dva koša, a uz nekoliko ukradenih lopti i uspješno izvedenih kontranapada svoj zaostatak svele na pet poena (18-23).

Na isti su način hrvatske košarkašice nastavile igrati i u drugoj četvrtini te su u 13. minuti prvi put dohvatile Njemice (25-25), a u 16. minuti došle i do svoje najveće prednosti do tada (34-27).

Evropsko prvenstvo u Španiji i Francuskoj igra se od 17. do 27. juna.

Izvor: Agencije