Šef WHO-a: Katastrofalan moralni neuspjeh s vakcinama

Tedros Adhanom Ghebreyesus je osudio ‘egoistički’ stav bogatih zemalja i oštro kritikovao proizvođače vakcina.

Tedros Adhanom Ghebreyesus naveo primjer da je jednoj siromašnoj zemlji dato samo 25 doza vakcine (EPA)

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je danas da će se svijet suočiti sa „katastrofalnim moralnim neuspjehom“ ako bogate zemlje prigrabe vakcine protiv COVID-19 nauštrb siromašnih zemalja.

„Treba da budem otvoren. Svijet je na ivici katastrofalnog moralnog neuspjeha, čija cijena će biti plaćena životima i sredstvima za život u najsiromašnijim zemljama svijeta”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na otvaranju virtualnog sastanka upravnog odbora organizacije u Ženevi, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

On je osudio “egoistički” stav bogatih zemalja i oštro kritikovao proizvođače vakcina koji traže regulatorna odobrenja u bogatim zemljama, radije nego da podnesu svoje podatke WHO-u da dobiju zeleno svjetlo za upotrebu njihove vakcine na svjetskom nivou.

Ocijenivši da je kompromitovan ravnopravan pristup vakcinama protiv korona virusa širom svijeta, on je rekao da je 39 miliona doza vakcina protiv korona virusa dato u svijetu u 49 bogatih zemalja.

‘Pristup osuđen na neuspjeh’

On je naveo primjer da je jednoj siromašnoj zemlji dato samo 25 doza.

“Ne 25 miliona, ne 25.000, nego samo 25”, rekao je Tedros ne navodeći o kojoj zemlji je riječ.

Tedros je pohvalio naučno dostignuće proizvodnje vakcina za manje od godinu od izbijanja pandemije u Kini.

Istovremeno je ukazao da, iako neke zemlje daju uvjeravanja o ravnopravnom pristupu vakcinama, one daju prioritet svojim sporazumima sa proizvođačima, čime podižu cijene i pokušavaju zaobići red.

Rekao je da su 44 sporazuma potpisana u 2020. između tih zemalja i proizvođača i najmanje 12 od početka godine.

“Taj egoističan pristup ne samo da ugrožava najsiromašnije i najosjetljivije u svijetu, nego je također osuđen na neuspjeh”, upozorio je on.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada