Hrvatska na SP za rukometaše u Egiptu

‘Kauboji’ su selekcija koja na svakom većem turniru kotira kao jedan od glavnih favorita za osvajanje zlata.

Na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu, Hrvati su osvojili drugo mjesto (EPA)

Kad god razgovarate sa nekim od rukometnih stručnjaka o nekom većem turniru muških reprezentacija, bilo da je to europsko ili svjetsko prvenstvo, u prvi krug favorita ističe selekciju Hrvatske, uz dodatak kako je to reprezentacija koja godinama ima talenta, snage i iskustva da igra na vrhunskom nivou i da osvoji najsjajnije odličje.

„Za našu malo državu, veliki je zadatak je biti uvijek među najboljima i osvajati medalje i trofeje. Strast, kult nacionalnog tima, ljubav prema domovini – to su neki od faktora koji donose prednost“, govori 70-godišnji selektor Hrvata Lino Červar, maestralni stručnjak koji iza sebe ima brojne uspjehe.

Srebro sa EP-a

Dokaz ove priče je Europsko prvenstvo održano prije godinu dana u Švedskoj, Austriji i Norveškoj.

„Kauboji“, kako glasi popularni nadimak reprezentacije Hrvatske, u dvije grupne faze sakupili su pet pobjeda: Crna Gora (27:21), Bjelorusija (31:23), Srbija (24:21), zatim Austrija (27:23) i Njemačka (25:24), te još jedan remi 22:22 – sa Španijom.

Červar: Strast, kult nacionalnog tima, ljubav prema domovini – to su neki od faktora koji donose prednost (EPA)

Nakon drame i dva produžetka, Hrvatska je u polufinalu savladala Norvešku 29:28, da bi u finalu, uprkos žestokoj borbi, izgubila od Španije 20:22 i tako se na kraju morala zadovoljiti srebrom.

No, na pojedinačnom nivou su bili jako uspješni, pa je 32-godišnji Domagoj Duvnjak proglašen najkorisnijim igračem (MVP) turnira, dok je Igor Karačić (31) bio najbolji centralni bek takmičenja.

Oprez u grupi

Na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, Hrvatska je u grupi C sa Katarom, Angolom i Japanom i ne bi trebala imati većih problema u osvajanju jednog od prva tri mjesta koja vode u narednu fazu.

„Nije laka grupa kao što bi neki pomislili. Katar ima jako dobru selekciju i pobijedili su nas na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Od tada su sačuvali sve važne igrače i imaju brilijantnog selektora (Valero Rivera). Japan je posljednjih godina jako ulagao u rukomet i domaćini su narednih olimpijskih igara – moramo ih ozbiljno shvatiti“, upozorava Červar.

Tri najbolja tima iz grupe C će ići u novu grupu II zajedno sa prva tri tima iz grupe D koju čine Danska, Bahrein i DR Kongo.

Raspored utakmica u grupi

Hrvatska utakmice grupe C igra u dvorani Borg Al Arab Sports Hall u Aleksandriji.

Prvo kolo (15. januar): Hrvatska – Japan

Drugo kolo (17. januar): Angola – Hrvatska

Treće kolo (19. januar): Hrvatska – Katar

Igrači

Golmani

Ivan Pešić

Mate Šunjić

Marin Šego

Bekovi

Domagoj Duvnjak

Josip Šarac

Igor Karačić

Domagoj Duvnjak proglašen je najkorisnijim igračem (MVP) Europskog prvenstva prošle godine (EPA)

Luka Šebetić

Luka Cindrić

Halil Jaganjac

Ivan Martinović

Janko Kević

Marko Mamić

Luka Šebetić

Krila

Zlatko Horvat

Manuel Štrlek

Ivan Ćupić

David Mandić

Pivoti

Marino Marić

Željko Musa

Ilija Brozović

Marin Sipić

Izvor: Al Jazeera i agencije