UEFA mijenja ‘balkansko pravilo’: Zvezda i Partizan mogu u Sarajevo

S obzirom na to da će se mečevi igrati bez publike, lakše je i sigurnije organizovati utakmice u regionu (Edin Juraldžija / PIXSELL)

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) je nakon trinaest godina odlučila ukinuti „balkansko pravilo” i ponovo dozvoliti da se klubovi iz bivše Jugoslavije sretnu u kvalifikacijama za evropske kupove.

Kako se navodi u saopštenju, prenosi Tanjug, s obzirom na to da će se mečevi igrati bez publike, sada je lakše organizovati utakmice u regionu, pa je UEFA odustala od pravila, koje je uvela nakon nereda na meču Zrinjski – Partizan 2007. godine.

I dalje na snazi ostaje pravilo da timovi iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne mogu da se sastanu sa kosovskim ekipama, pošto te dvije zemlje nisu priznale Kosovo.

Partizan može igrati protiv Željezničara

Također, i dalje važi da se klubovi iz Armenije i Azerbejdžana, kao i Rusije i Ukrajine, neće moći sastati u kvalifikacijama.

Balkanske duele mogli bismo da gledamo u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pošto je Zvezdin potencijalni rival u drugom kolu Sarajevo, a u trećem kolu Dinamo iz Zagreba.

Partizan bi u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope mogao zaigrati protiv Željezničara ili Borca iz Banje Luke, dok bi u drugom kolu mogao igrati protiv Osijeka, a u trećem protiv Hajduka ili Rijeke.

Isto važi i za Vojvodinu i TSC u drugom i trećem kolu.

Izvor: Agencije