Francuski velikani pred bankrotom zbog prekida prvenstva

Najveći gubitak klubovi imaju od novca za TV-prava (EPA)

Odluka francuskih vlasti o prekidu nacionalnog nogometnog prvenstva zbog epidemije korona virusa donijela je ogromne finansijske gubitke klubovima, a neki prvoligaši (Ligue 1) zabilježili su 500 miliona eura gubitka.

Najteža je situacija u redovima Olympiquea iz Marseillea, Bordeauxa, Saint-Etiennea i Lillea, koji su na rubu bankrota, prenosi Hina, pozivajući se na francuske medije.

Sajt Mediapart navodi da su samo tri prvoligaša ostvarila “nekakvu” dobit, dok je preostalih 17 u “crvenom”.

Među gubitnicima je najteže pogođen Olympique, koji je iskazao manjak od 206,3 miliona eura.

Pomoć od 200 miliona eura

Najveći gubitak klubovi imaju od novca za TV-prava jer je Canal+ odbio isplatiti kompletan iznos jer veliki dio sezone nije ni odigran nakon što je prvenstvo prekinuto.

Klubovi su ostali i bez prihoda od ulaznica, prodaje suvenira…

Francuska vlada obećala je pomoć od 200 miliona eura, međutim, strahuje se da to neće biti dovoljno za pokrivanje troškova.

Ligue de Football Professionnel (LFP) odmah je reagirala saopćenjem, negiravši tvrdnje iznesene u istraživanju Mediaparta.

“Liga je uzela zajam koji joj je garantirala država kako bi klubovima Ligue 1 i Ligue 2 [prvi i drugi rang takmičenja] platili protivvrijednost televizijskih prava koja su TV-kuće odbile platiti zbog preuranjenog završetka sezone. Cilj je podržati aktivnost profesionalnog nogometa i poslove vezane uz njega, kao i finansijsku situaciju klubova i njihove novčane tokove potrebne nakon konačnog prekida prvenstva nakon Vladinih mjera”, poručili su iz LFP-a.

Sudska borba Amiensa i Lyona

Prošle sedmice Amiens je podigao tužbu Upravnom sudu zahtijevajući poništenje odluke o prekidu takmičenja u Ligue 1, uz tvrdnju da je odluka vodstva Lige “nepravedna i neosnovana”.

“Smatramo da je ta odluka suprotna pravednosti u sportu. Riječ je o sankcijskoj odluci Lige. Ova je odluka nepoštena i protiv nje smo primorani na borbu, pred sudom”, kazao je predsjednik kluba Bernard Joannin.

Sudsku borbu najavio je i dugogodišnji predsjednik Lyona Jean-Michel Aulas, kazavši da će tražiti “desetke miliona eura odštete jer je odlukom o ranijem završetku prvenstva njegov klub ostao bez nastupa u eurokupovima sljedeće sezone”.

“Francuska je svjetski nogometni prvak, ali nas ova epizoda podsjeća da ona nije nogometna zemlja. Nogomet u Francuskoj mnogo je manje važan nego kod naša četiri velika susjeda, Engleza, Španaca, Italijana i Nijemaca”, smatra Dominique Courdier, direktor agencije News Tank Football.

Izvor: Agencije