Forbes: Messi najplaćeniji sportist u protekloj godini

S
Napadač španske Barcelone i argentinske reprezentacije u proteklih 12 mjeseci zaradio je 127 miliona dolara (Reuters)

Argentinska nogometna zvijezda Lionel Messi najplaćeniji je sportist protekle godine, a među prvih 100 tek je jedna žena, objavio je američki časopis Forbes.

Napadač španske Barcelone i argentinske reprezentacije u proteklih 12 mjeseci zaradio je 127 miliona dolara i tako prestigao velikog rivala, igrača Juventusa i reprezentacije Portugala Cristiana Ronalda, čija je zarada iznosila 109 miliona dolara.

Na trećem mjestu Forbesove tabele još je jedan nogometaš, Brazilac Neymar (PSG), sa 105 miliona dolara, a slijede ga meksički bokser Canelo Alvarez i švicarski teniser Roger Federer.

Serena Williams jedina žena

U prvih deset još su igrači američkog nogometa Russell Wilson i Aaron Rodgers te košarkaši LeBron James, Stephen Curry i Kevin Durant.

Kad je riječ o regiji, tu su samo dvojica sportista iz Srbije: na 17. mjestu je teniser Novak Đoković (50,6 miliona dolara), dok je košarkaš Nikola Jokić s 26,2 miliona dolara na 89. mjestu.

Jedina žena među prvih 100 jest višestruka osvajačica Grand Slam turnira, Amerikanka Serena Williams, koja je zauzela 63. mjesto s 29 miliona dolara.

Najboljih 100 sportista zajedno su u posljednjih godinu dana zaradili četiri milijarde dolara, što je za pet posto više nego godinu prije.

Izvor: Agencije