Boban: Katar je sposoban i prekvalitetan da organizira SP 2022.

Bh. igrači su talentirani i mogu uraditi nešto veliko, istakao je proslavljeni hrvatski nogometaš (Anadolija)

„Ponosan sam što sam u Sarajevu. To je grad svih čudesa i uvijek je lijepo doći ovdje“, rekao je danas u Sarajevu Zvonimir Boban, zamjenik generalnog sekretara Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA), javlja Anadolija.

Boban boravi u zvaničnoj posjeti Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine povodom otvaranja nove zgrade administrativnog centra N/FS BiH u četvrtak, 22. novembra.

„Dolazim kao prijatelj, nogometni čovjek ispred FIFA-e. Tu sam u trenutku dok se otvara kuća nogometa, iz poštovanja prema N/FS BiH i predsjedniku Elvedinu Begiću. Odlučili smo danas doći i podijeliti veliki nogometni moment za cijelu zemlju iako neću moći biti na svečanosti u četvrtak radi obaveza u FIFA-i. Otvaranje zgrade je plod predanog i pametnog dugogodišnjeg rada. Nova zgrada će dati bitnost nogometu u BiH i dodatnu odgovornost ljudima koji rade u administraciji Saveza da budu još bolji i željniji uspjeha“, istakao je Boban, osvrnuvši se na uspjeh reprezentacije BiH plasiravši se u elitnu UEFA Ligu nacija A:

„Predsjednik Begić je pogodio s Robijem (angažmanom Roberta Prosinečkog za selektora BiH, op.a.). Ova momčad BiH je transformirana. Smjena je generacije. S Pjanićem i Džekom kao stupovima igre reprezentacija BiH ima dva velikana u svojim redovima. U početku, dok se sve slagalo moralo je malo biti i sreće. Kako je vrijeme prolazilo, stvorila se sjajna atmosfera, duh i vjera da se može skinuti kompleks malih, da su bh. igrači talentirani i da mogu uraditi nešto veliko što je pitanje osobne hrabrosti. Plasmanom u Ligu nacija A moglo bi doći i do još većeg rezultata i koliko vidim cijela zemlja jako je ponosna na momčad. Vjerujem da će Robi s ovom reprezentacijom napraviti još bolje rezultate u budućnosti na koje će cijela zemlja biti ponosna“. 

Katarska država poštuje prava radnika

Istakao je da je FIFA i dalje spremna pomagati razvoju nogometne infrastrukture u BiH, ali i cijelom svijetu.

Boban je naglasio da nacionalni savezi s Balkana rade puno bolje nego ranije i da veoma dobro kotiraju u svjetskoj fudbalskoj organizaciji, te da će FIFA u martu 2019. godine odlučivati o formiranju Lige nacija na planetarnom nivou.

Na pitanje o „pravima radnika prilikom priprema i gradnje objekata za Mundijal u Kataru 2022. godine“, odgovorio je:

„Te osude treba uzeti s rezervom. Katarska država poštuje prava radnika. Prema posljednjem izvještaju popravilo se stanje u odnosu na početne dječije bolesti. FIFA će napraviti sve da i to SP bude u najboljem redu, a i Katar je sposoban i prekvalitetan da sve odradi kako treba. Bio sam tamo, uslovi su sjajni i sve je sa pet zvjezdica, čak i malo previše“, kazao je Boban.

Izvor: Agencije