Olimpijski prvaci ukazuju na težak položaj klubova

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, ali odmah nakon osvajanja zlata reprezentativci su pokrenuli pitanje teškog položaja klupskog vaterpola u Srbiji.

Evropski, svjetski, a sada i olimpijski prvaci – vaterpolisti Srbije, slavili su zlato u Riju, ali i oštro kritizirali odnos države prema klupskom vaterpolu.

“Ovaj rezultat nije plod sistemskog ulaganja u sport. Znamo da su svi vodeći klubovi skoro pred stečajem. Nadam se, uvjeren sam da će se to popraviti. Mi smo sa svoje strane uradili sve što smo mogli”, poručio je reprezentativac Srbije Andrija Prlainović.

Svi očekuju uspjehe

Da je vaterpolo u teškom položaju potvrđuju i u jednom od najpoznatijih klubova, beogradskoj Crvenoj zvezdi. Prije samo tri godine, u vrijeme kada je Igor Milojević bio direktor tog kluba, vaterpolisti Zvezde bili su šampioni Evrope, ali, kaže, finansijski problemi i neriješena infrastrukturna pitanja stari su teret.

“Vi sa imenom Crvena zvezda treba da nastupate, svi očekuju od vas rezultate, uspehe, a nemate infrastrukturu koja vas prati. E sad, mi dolazimo u situaciju da su klubovi kao slepo crevo, mi imamo tu problematiku vezanu za pribavljanje sredstava, gde smo mi prepušteni sami sebi”, navodi Milojević, aktuelni generalni sekretar Sportskog društva Crvena zvezda.

Dok država izdvaja značajne sume novca za saveze i reprezentacije, klubovi su na budžetu lokalnih samouprava. Ta pomoć, kažu vaterpolisti, nije dovoljna. Nedovoljno je i bazena, a cijene zakupa su, kažu, previsoke. Sat vremena korištenja bazena u Beogradu kreće se od 120 do 170 eura.

“Moramo da se opredelimo šta je interes. Da li sportski centar rade za profit, ili rade za dobrobit sporta?”, pita Milojević.

Visoke cijene zakupa bazena povećavaju i troškove i članarine, a najbolji, kažu u Vaterpolo klubu Taš, odlaze čim im se ukaže šansa.

“Najveći problem je taj što sve mlade generacije, momci koji valjaju i napreduju u ovom sportu, kada dođu do nekog trenutka da zaigraju za prvi tim, umesto da igraju u našoj domaćoj ligi, da pojačaju tu domaću ligu, odmah gledaju da odu u inostranstvo, kao i većina drugih sportista kod nas”, ističe trener Taša Filip Pešić.

I košarka u problemima

Sportski novinar Vladimir Novaković kaže kako se vaterpolo u Srbiji suočava sa sistemskim problemima, od nedostatka novca do neriješene vlasničke strukture klubova.

“Stalno se sada potencira: ‘Ne treba ulagati u fudbal, treba u vaterpolo.’ Ko ulaže u fudbal? Niko ne ulaže u fudbal, u ovoj zemlji niko sistematski ne ulaže u fudbal. Ne bi klubovi bili 40-50 miliona u minusu. Upravo se ovde o tome radi, da država nema obavezu, da država utiče, praktično i ne sme da utiče”, dodaje.

Finansijske probleme dijele i košarkaški klubovi, poput Vojvodine i Novog Sada, koji su objavili kako odustaju od svih takmičenja zbog nedostatka sredstava.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Iako sam se na Olimpijskim igrama u Riju osjećao bezbjedno, nije prirodno i prijatno biti na mjestu gdje vas čuva 100.000 do zuba naoružanih ljudi.

blog by Dušan Hadži Nikolić
Published On 22 Aug 2016
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO