Bez obzira na kazne FIBA-e: Klubovi složno za regionalnu ABA ligu

FIBA prijeti suspenzijama savezima čiji klubovi budu igrali u konkurektnim takmičenjima (AFP)
FIBA prijeti suspenzijama savezima čiji klubovi budu igrali u konkurektnim takmičenjima (AFP)

Klubovi vlasnici regionalne košarkaške ABA lige jednoglasno su objavili kako i dalje nastupaju u tom natjecanju bez obzira na eventualne kazne u suspenzije krovne svjetske košarkaške organizacije FIBA-e.

Klubovi su također zadržali podršku takmičenju u Euroligi i Eurokupu, osim Cibone koja se opredijelila za Ligu prvaka pod okriljem FIBA-e.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sjednice Skupštine u Beogradu, čelnici klubova i lige poručili su kako će iduće sezone igrati ABA ligu bez obzira na poteze svojih nacionalnih saveza i pored velikih sukoba FIBA-e i Eurolige.

Navodi se da iz FIBA-e nije stigao niti jedan dokument o ukidanju ABA lige, a tek ako i kada takav dokument bude stigao, Skupština lige će reagirati, prenosi Hina.

“Članovi ABA lige ostaju na istom pravcu. Složno je svih 12 članova klubova vlasnika. Svih 12 klubova je jedinstveno i želimo nastaviti u istom smjeru. Znamo svoj put i interes i na taj način ćemo pokušati da ova liga iz godine u godinu bude organiziranija,” kazao je predsjednik Budućnosti Dragan Bokan dodavši kako je finansijska situacija stabilna.

Bokan, koji je ove sezone i predsjednik tročlanog Predsjedništva ABA lige, najavio je kako će nacionalnim savezima biti poslano pismo kako bi se zajednički razmotrila situacija, a liga još više unaprijedila i postala jedna od najboljih projekata u ovom dijelu Evrope.

“U ovim mutnim vremenima pokušava nas se ubaciti u prostor koji nismo zaslužili. Pokušat ćemo odbraniti prvo klubove, pa saveze te velika evropska natjecanja,” istaknuo je Bokan, dok je predsjednik Cedevite i jedan od dopredsjednika ABA lige Mladen Veber rekao da su klubovi pokazali ozbiljnost i da misle na interes regionalne košarke.

‘Dugoročni planovi’

Kada je riječ o suspenziji klubova, Bokan je poručio da klubovi moraju gledati “dva do tri mjeseca unaprijed”.

“ABA liga nije napravila niti jednu pogrešku, nije prekršila niti jedan član ugovora ni s Euroligom, ni s FIBA-om, niti s bilo kojim od saveza. Neće nam biti teško odlučiti se i spremni smo za svaku situaciju, zato što smo definitivno čuli od svih 12 klubova vlasnika da je jedini interes igranje lige”, rekao je Bokan.

On je dodao kako je iza ABA lige stala i Cibona, koja se opredijelila za FIBA Ligu prvaka. Kako je naglasio mora se voditi i računa o reprezentacijama i zbog toga svi moraju biti “partneri u ovom poslu”.

“Ne vidim zašto savezi nemaju hrabrosti makar biti i jedinstveni kada su u pitanju ucjene od strane FIBA-e. Ovo nije socijalizam, ovo je biznis,” dodao je Bokan.

Prvi čovjek Crvene zvezde Nebojša Čović je naglasio kako su pripremljene mjere za sve kombinacije.

“Imamo pripremljene mere za A i za B kombinaciju, a verojatno postoji i C kombinacija. Najviše bi voleli kada bi došlo do dogovora na relaciji FIBA – Euroliga,” kazao je Čović.

On je istakao da će ABA liga pokušati da riješi nesporazume sa savezima.

“Znamo da ništa nismo krivi, niti mislimo da su Savezi nešto pogrešili. Oni se nalaze u jednoj nezavidnoj situaciji i mi ih razumemo. Ako ne budemo mogli da dođemo do dogovora onda postoje ustanove, odnosno sudovi na kojima će se to rešiti”, rekao je Čović.

Prijetnje FIBA-e

Svjetska košarkaška organizacija FIBA ranije je uzdrmala regiju. Iz sjedišta te organizacije odaslani su dopisi koji upozoravaju regionalne saveze da će biti suspendirani.

Razlog je odluka klubova iz država regije da će se natjecati u Eurokupu, koji organizira ULEB, vlasnik Eurolige, što je za neprihvatljivo za FIBA-u, koja pokreće vlastitu Ligu prvaka.

Nacionalnim savezima prijeti propuštanje Eurobasketa 2017, a Srbiji i Hrvatskoj i potencijalni nastup na Olimpijskim igrama.

U slučaju suspenzije na svjetskom nivou te reprezentacije u julu bi propustile kvalifikacijske turnire za Rio.

Svi savezi dobili su pismo koje je potpisao izvršni direktor FIBA-e Europe Kamil Novak, u kojem su najavljene moguće sankcije.

Izvor: Agencije


Povezane

FIBA prijeti suspenzijama savezima zbog najava klubova iz država regije da će se natjecati u ULEB-ovom Eurokupu.

16 Apr 2016

U idućem će periodu regionalni Savezi i klubovi diskutirati o tome treba li im regionalna liga u nekom drugom formatu ili im ne treba.

11 Apr 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO