FIFA dala otkaz generalnom sekretaru

Valcke maknut iz FIFA-e 2006. zbog slučaja s karticama Visa/MasterCard, a onda vraćen i promoviran šest mjeseci kasnije zahvaljujući Blatteru (EPA)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) odlučila je dati otkaz Jeromeu Valckeu, generalnom sekretaru, zbog optužbi za korupciju u vezi s prodajom ulaznica za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

“Odbor FIFA-e za hitne situacije odlučio je 9. januara 2016. dati otkaz Jeromeu Valckeu na mjesto generalnog sekretara FIFA-e”, stoji u saopćenju svjetske nogometne organizacije, prenosi Hina.

Prošle sedmice je FIFA-in etički odbor produžio suspenziju, pod kojom je od 17. septembra, na još 45 dana objavivši da otvara službeni postupak protiv Valckea.

Odbacivanje optužbi

Valcke je do sada odbacivao sve optužbe zbog kojih bi mogao dobiti zabranu bavljenja bilo kakvim aktivnostima vezanim za nogomet na devet godina.

Etički odbor FIFA-e sumnjiči 55-godišnjeg Francuza za sukob interesa, nuđenje i primanje mita te za odbijanje saradnje s istražiteljima.

Bivši marketinški direktor, koji je maknut iz FIFA-e u decembru 2006. zbog slučaja s karticama Visa/MasterCard, a onda vraćen i promoviran šest mjeseci kasnije zahvaljujući Blatteru, u junu je osumnjičen za umiješanost u transfer 10 miliona dolara iz Južnoafričke Republike prema računu Jacka Warnera, jednog od bivših potpredsjednika FIFA-e. 

Predsjednik FIFA-e Blatter i predsjednik UEFA-e Michel Platini su 21. decembra dobili zabranu bavljenja nogometom na osam godina zbog sumnjivog transfera od 1,8 miliona eura.

Izvor: Agencije