HNS: Bez hrvatskih navijača na gostovanjima

Na gostovanjima u Azerbejdžanu (3.9), Norveškoj (6.9) i na Malti (13.10) neće biti organizirane tribine za navijače iz Hrvatske (Arhiva)

Hrvatski nogometni savez (HNS) odlučio je da na predstojećim gostovanjima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. hrvatsku nogometnu reprezentaciju neće moći pratiti hrvatski navijači, objavljeno je danas na službenim internetskim stranicama Saveza.

Tako na gostovanjima u Azerbejdžanu (3. septembra), Norveškoj (6. septembra) i na Malti (13. oktobra) neće biti organizirane tribine za gostujuće navijače iz Hrvatske.

Hrvatski nogometni savez tako je odlučio nakon detaljnog razmatranja obrazloženja kazne Evropske nogometne asocijacije (UEFA) HNS-u za „rasističko ponašanje na susretu Hrvatska-Italija“, kaže se u saopćenju objavljenom na službenim stranicama Saveza.

Krovna kuća hrvatskog nogometa je zbog označenog kukastog križa na terenu stadiona Poljud u Splitu kažnjen oduzimanjem jednog boda, sa 100.000 eura, dvije utakmice bez publike te zabranom odigravanja utakmica na Poljudu do kraja aktuelnih kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo, koje će naredne godine organizirati Francuska.

Izuzetno ozbiljno obrazloženje odluke Disciplinske komisije sugerira da je hrvatska reprezentacija uistinu bila blizu izbacivanja iz takmičenja, te kako je ova kazna puno više od „žutog kartona“.

Iz obrazloženja kazne sasvim je jasno da bilo kakav incident vezan za rasizam na predstojećim utakmicama može značiti izbacivanje Hrvatske s Evropskog prvenstva.

Veoma teška odluka

Kako se na stranici HNS-a navodi, dužnost je Hrvatskog nogometnog saveza učiniti sve kako bi spriječio najcrnji scenarij. Nakon pomnog razmatranja svih opcija i odrađenih razgovora s predstavnicima sigurnosnih službi radi utvrđivanja mogućih rizika, odlučeno je kako HNS na gostovanja do kraja evropskih kvalifikacija neće voditi navijače.

„Radi se o izuzetno teškoj odluci i HNS izražava duboko žaljenje zbog svih navijača koji istinski vole reprezentaciju. No, u ovoj borbi protiv huliganstva smatramo nužnim ‘žrtvovati’ potporu nekoliko stotina navijača na ovim gostovanjima za sreću, zadovoljstvo i ponos milijuna hrvatskih navijača, koji idućeg ljeta žele ‘živjeti’ uz ‘Vatrene’ na EURO-u“, navodi se u saopćenju.

„Vjerujemo da će svi navijači razumjeti razloge koji stoje iza ove odluke, koja je cilj upravo zaštita reprezentacije i njene ambicije da se iduće godine u Francuskoj bori sa još 23 selekcije za naslov najbolje u Europi. Ne možemo dopustiti da šačica huligana, za koje ni hrvatska reprezentacija nije svetinja, upropasti trud ‘Vatrenih’ i izbornika Nike Kovača, te time spriječi ‘invaziju’ pravih hrvatskih navijača u Francusku. To nam je svima krunski cilj koji, duboko vjerujemo, podupiru svi navijači koji su željeli bodriti Vatrene u Azerbajdžanu, Norveškoj i na Malti.“

Izvor: Agencije