Ravnomjernija podjela dobiti od nogometnih utakmica

Sporazumom se treba smanjiti jaz između najbogatijih i ostalih klubova Evrope (EPA)
Sporazumom se treba smanjiti jaz između najbogatijih i ostalih klubova Evrope (EPA)

Udruga evropskih nogometnih klubova (ECA) i Evropski nogometni savez (UEFA) na sastanku u Štokholmu dogovorili su ravnomjerniju raspodjelu dobiti između klubova koji se natječu u Ligi prvaka i Ligi Evrope.

Dogovor između ECA-e i UEFA-e na snagu stupa od sljedeće sezone, a do njega je došlo kako bi se smanjio jaz između najbogatijih i ostalih klubova na Starom kontinentu, koji rezultira mnoštvom predvidljivih ishoda kako u domaćim prvenstvima tako i u natjecanju po grupama Lige prvaka, prenosi Hina.

“ECA i UEFA su razvili revolucionarni sistem distribucije prihoda od Lige prvaka i Lige Evrope kako bi se oni ravnomjernije raspodijelili. Rekordni iznos od 2,24 milijarde eura bit će podijeljen s novim fokusom na solidarnost, pa će tako veći iznosi biti isplaćeni sudionicima Lige Evrope, te onim klubovima koji će nastupiti samo u kvalifikacijama. Taj koncept će donijeti više novca svima, jer će prema njemu svaki sudionik imati koristi od stalnog rasta samog natjecanja”, objavile su ECA i UEFA u zajedničkom saopćenju.

Briga o klubovima

“Mi u svom članstvu imamo blizu 220 klubova i zato moramo brinuti o čitavom klupskom nogometu, a ne samo o velikim i bogatim klubovima. Vrlo smo zadovoljni ishodom pregovora, jer su rezultirali poticajno za klupski nogomet”, izjavio je predsjednik ECA-e Karl-Heinz Rummenigge.

Također je dogovoreno kako će klubovi od UEFA-e dobiti i odštetu za puštanje igrača na EURO 2020, i to prvi put u vidu postotka od prodaje televizijskih prava, reklama i ulaznica, a ne više fiksni iznos kako je bio slučaj dosad.

“Dobit ćemo osam posto od prihoda, što je minimalno 200 miliona eura, dok smo za EURO 2016. dogovorili fiksni iznos od 150 miliona eura”, objavila je ECA.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemački nogometni prvoligaši i drugoligaši su prošle sezone zaradili rekordnih 2,45 milijardi eura.

22 Jan 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO