Njemačka nije razmatrala bojkot SP-a u Rusiji

Merkel sa Porošenkom: Koncentrirana sam trenutno na 2015. godinu. Već imamo pune ruke posla, počevši od mirovnog dogovora iz Minska (Reuters)

Njemačka nije razmatrala bojkot Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine u Rusiji jer je provođenje Sporazuma iz Minska za rješavanje sukoba u Ukrajini trenutno najvažnije, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Porošenko je jučer pozvao ukrajinske saveznike da razmotre mogućnost bojkota Mundijala 2018. godine u Rusiji zbog krize na jugoistoku Ukrajine.

„Koncentrirana sam trenutno na 2015. godinu. Već imamo pune ruke posla, počevši od mirovnog dogovora iz Minska“, istakla je Merkel.

Stav FIFA-e

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) je, komentirajući situaciju u vezi sa bojkotom sportskih dešavanja, saopćila kako to nije efikasan način za rješavanje političkih problema.

„Historija je često pokazivala da bojkot takmičenja ili politika izolacije nije efikasan način za rješavanje problema“, navodi se u saopćenju Svjetske kuće nogometa.

Rusija je dobila domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva prije tri godine, u žestokoj borbi protiv Engleske i zajedničkih kandidatura Španije i Portugala, odnosno Belgije i Holandije.

Kako je najavljeno, mečevi ruskog Mundijala igrat će se na 12 stadiona u jedanaest gradova od 14. juna do 15. jula 2018. godine.

Izvor: Agencije