Liga Evrope: Italijanski derbi bez pobjednika

Gonzalo Higuain je postigao tri gola za Napoli protiv moskovskog Dinama (AP)

Na stadionima širom “Starog kontinenta” odigrane su prve utakmice osmine finala Lige Europe, a u šest slučajeva pobjedu su odnijeli domaćini, Sevilla je slavila kao gost u španskom, a u italijanskom derbiju nije bilo pobjednika.

Sevilla je na gostovanju savladala Villarreal sa 3:1. Gosti su poveli već u prvoj minuti preko Vitola, da bi na 2:0 povisio Mbia u 26. minuti. Četiri minute nakon početka drugog dijela, Vietto je smanjio na 2:1, da bi Gamerio dvije minute kasnije postavio konačnih 3:1.

Kijevski Dinamo je gostovao u Liverpoolu kod Evertona i nakon 14. minuta vodio golom Guseva. Šest minuta prije kraja prvog poluvremena, domaći su poravnali preko Naismitha, a pobjedu im je donio Lukaku u 82. minuti sa bijele tačke.

Higuain je bio strijelac sva tri gola u pobjedi njegovog Napolija nad gostujućim Dinamom iz Moskve (3:1). Argentinski internacionalac golove je postigao u 25., 31. (penal) i 55. minuti, no prije njega se u listu strijelaca upisao Dinamom Kuranyi koji je savladao domaćeg golmana Andujara u drugoj minuti.

U Firenzi je Fiorentina dočekala Romu, sa kojom je na kraju podijelila plijen (1:1). „Viole“ su povele u 17. minuti pogotkom Iličića, da bi „Vučica“ poravnala preko Keite u 77. minuti. Roma je mogla i ranije izjednačiti, ali je Ljajićev šut sa bijele tačke u 60. minuti ukrotio golman domaćih Neto.

Neumoljivi domaćini

U sve četiri ranije odigrane utakmice slavili su domaćini.

Prvo je ruski Zenit u Sankt Peterburgu savladao italijanski Torino sa 2:0. Domaćima je posao olakšao Torinov Benassi, koji je do 28. minute sakupio dva žuta, odnosno crveni karton. Deset minuta poslije njegovog isključenja Zenit je poveo golom Witsela, da bi konačan rezultat posavio Criscito u 53. minuti.

Turski Besiktas, koga sa klupe vodi Slaven Bilić, poražen je na gostovanju u Belgiji, gdje je slavio Club Brugge sa 2:1. Gosti iz Turske su poveli preko Torea u 46. minuti, poravnao je de Sutter 12 minuta kasnije, dok je pobjedu domaćima donio Refaelov u 79. minuti, kada je realizirao penal.

Gosti su poveli i u Wolfsburgu – nakon šest minuta rezultat je glasio 1:0 za Inter, a strijelac je bio Palacio. No, domaći “Vukovi” su u 28. poravnali pogotkom Nalda. U drugom poluvremenu je raspoložen De Bruyne u dva navrata, u 63. i 76. minuti, savladao golmana tima iz Italije.

Do minimalne domaće pobjede (1:0) došao je i Dnipro, a najzaslužniji za to bio je Zozulja, koji je matirao čuvara mreže gostiju u 30. minuti.

Rezultati prvih utakmice četvrtfinala:

Zenit (Rusija) – Torino (Italija) 2:0 (Witsel 38, Criscito 53), crveni karton Benassi (Torino, 28. minuta)

Dnipro (Ukrajina) – Ajax (Holandija) 1:0 (Zozulja 30)

Wolfsburg (Njemačka) – Inter (Italija) 2:1 (Naldo 27, de Bruyne 63, 76 – Palacio 6)

Club Brugge (Belgija) – Besiktas (Turska) 2:1 (de Sutter 62, Refaelov 78 penal – Tore 46)

Fiorentina (Italija) – Roma (Italija) 1:1 (Iličić 17 – Keita 77)

Napoli (Italija) – Dinamo Moskva (Rusija) 3:1 (Higuain 25, 30, 55 – Kuranyi 2), crveni karton Zobnin (Dinamo, 46)

Villarreal (Španija) – Sevilla (Španija) 1:3 (Vietto 48 – Vitolo 1, Mbia 26, Gameiro 50)

Everton (Engleska) – Dinamo Kijev (Ukrajina) 2:1 (Naismith 39, Lukaku 81 penal – Gusev 14)

Izvor: Al Jazeera i agencije