Blatter: Napustili su me, borim se za sebe

Sepp Blatter je na čelu FIFA-e proveo 17 godina (AP)

Suspendirani predsjednik asocijacije FIFA Sepp Blatter izjavio je za njemački magazin Bunte da se osjeća napuštenim od bivših suradnika i organizacije koju je vodio 17 godina.

“Više se ne borim za FIFA-u, jer su me oni napustili. Lažne optužbe na moj račun dale su mi novu snagu i od sada se borim samo za sebe i svoju čast”, rekao je 79-godišnji Blatter.

Etički odbor FIFA-e suspendirao je nedavno Blattera na osam godina zbog toga što je pod sumnjivim okolnostima odobrio isplatu dva milijuna švicarskih franaka (1,8 milijuna eura) čelniku UEFA-e Michelu Platiniju prije četiri godine.

Osmogodišnju suspenziju dobio je i Platini, koji je bio glavni kandidat za nasljednika Blattera na čelu FIFA-e.

Novi predsjednik FIFA-e trebao bi biti izabran na izvanrednom kongresu u veljači iduće godine.

Blatter i Platini najavili žalbe

I Blatter, i Platini suspendirani su zbog zlouporabe položaja, sukoba interesa i nelojalnog vođenja. Obojica su početkom listopada već bili suspendirani na 90 dana nakon što je istraga otkrila da je Blatter platio Platiniju taj iznos za posao savjetnika.

I tada je Blatter, koji se na čelu FIFA-e nalazio od 1998. godine, kazao da se osjeća “izdanim” te misli da je poslužio kao “vreća za udaranje”. Najavio je i kako će iskoristiti sva sredstva u žalbi na odluku FIFA-inog etičkog odbora.

“Žalit ćemo se pred prizivnim povjerenstvom FIFA-e, a zatim pred Sportskim arbitražnim sudom te pred švicarskim sudom”, izjavio je Blatter.

“Pitate me osjećam li se izdano. Odgovor je: da. Etičko povjerenstvo treba prosuđivati etičko ponašanje, ali ono negira dokaze i pokušava konstruirati nešto što nije istina”, dodao je Švicarac koji smatra da je Platini “častan čovjek”.

Osim osmogodišnje suspenzije, obojica su zaradili i novčane kazne. Platini mora platiti 74.000 eura, a Blatter nešto manje – 46.000.

Izvor: Al Jazeera i agencije