Nova hapšenja zbog korupcije u FIFA-i

Švicarska policija je jutros u jednom hotelu u Cirihu uhitila dvije osobe iz vrha FIFA-e na zahtjev američkih vlasti, a u sklopu istrage o korupciji koja potresa Međunarodnu nogometnu federaciju.

Iako Švicarski pravosudni ured (FOJ) nije otkrio identitet uhićenih osoba, neki mediji pišu da se radi o predsjedniku Sjevernoameričkog nogometnog saveza (CONCACAF) Alfredu Hawitu i prvom čovjeku Južnoameričkog nogometnog saveza (CONMEBOL) Paragvajcu Juanu Angelu Napoutu.

Osim njih dvojice, koji obnašaju dužnost potpredsjednika FIFA-e i članovi su Izvršnog odbora, uhićeno je još nekoliko dužnosnika u policijskoj akciji koja je rano jutros izvedena u jednom od ciriških hotela u kojem dužnosnici FIFA-e odsjedaju kada se održavaju radne sjednice.

U Cirihu se treba održati sastanak Izvršnog odbora, a jedna od tema je i aktualna situacija u FIFA-i koju potresaju brojni skandali.

“Zadržani su u pritvoru i čekaju izručenje SAD-u. Prema zahtjevu SAD-a, osumnjičeni su za primanje mita”, stoji u priopćenju FOJ-a.

Primali milionske iznose

“Visokorangirani dužnosnici FIFA-e navodno su primali milijunske iznose, a zauzvrat su prodavali marketinška prava vezana za nogometne turnire u Južnoj Americi i za kvalifikacijske utakmice za svjetsko prvenstvo. Prema zahtjevu za uručenje neki dogovori su izvedeni u SAD-u. Plaćanje je također izvedeno preko američkih banaka”, dodaje FOJ.

U svibnju je u Švicarskoj uhićeno 14 dužnosnika FIFA-e također osumnjičenih da su primali mito.

“FIFA je obaviještena o djelovanju američkog pravosuđa i  nastavit će surađivati u potpunosti s američkim istražiteljima kako to dopušta švicarski zakon kao i s istražiteljima švicarskog pravosudnog ureda”, priopćila je FIFA.

Od svibnja vodstvo FIFA-e je potreseno skandalima. Predsjednika Seppa Blattera i glavnog tajnika Jeromea Valckea suspendirao je FIFA-in etički odbor. Blatter je u lipnju najavio da će podnijeti ostavku tri godine prije isteka mandata i izbori za novog predsjednika održat će se 26. veljače.

I predsjednik UEFA-e Michel Platini je suspendiran na 90 dana, a terete ga za primanje 1,8 milijuna eura koliko mu je isplatio Blatter za posao obavljen 2011. godine.

Izvor: Agencije