Blatter i Platini najavili žalbe na suspenziju

Predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter i predsjednik UEFA-e Michel Platini, najavili su žalbe na suspenziju, nakon što im je etički odbor krovne nogometne organizacije zabranio rad u nogometu na osam godina. 

Platini i Blatter su suspendirani na osam godina zbog zlouporabe položaja, sukoba interesa i nelojalnog vođenja, a vezano za 1,8 milijuna eura koje je FIFA isplatila Platiniju 2011.

Obojica su početkom listopada suspendirani na 90 dana nakon što je istraga otkrila da je Blatter platio Platiniju taj iznos za posao savjetnika izveden 2002. godine.

Bivši kapetan francuske nogometne reprezentacije i trostruki osvajač Zlatne lopte Platini je najavio žalbu pred Sportskim arbitražnim sudom, kazavši da je “miran u duši” te da osuđuje “pravu predstavu koju su inscenirala tijela bez ikakvog legitimiteta i vjerodostojnosti, a sa ciljem da uprljaju njegovo ime”.

“Paralelno sa sazivanjem Sportskog arbitražnog suda, odlučan sam žaliti se, kada za to dođe vrijeme, i pred civilnim sudovima kako bih dobio priliku da obranim svoj integritet od štete koju trpim već tjednima. Ići ću do kraja u tom postupku”, kazao je Platini.

Blatter: Poslužio sam kao vreća za udaranje

Švicarac Blatter, koji FIFA-om predsjeda od 1998. godine, kazao je da se osjeća “izdanim” i misli da je poslužio kao “vreća za udaranje”, napomenuvši kako će iskoristiti sva sredstva u žalbi na odluku FIFA-inog etičkog odbora.

“Žalit ćemo se pred prizivnim povjerenstvom FIFA-e, a zatim pred Sportskim arbitražnim sudom te pred švicarskim sudom”, izjavio je Blatter na konferenciji za  novinare.

“Pitate me osjećam li se izdano. Odgovor je: da. Etičko povjerenstvo treba prosuđivati etičko ponašanje, ali ono negira dokaze i pokušava konstruirati nešto što nije istina”, dodao je Švicarac koji smatra da je Platini “častan čovjek”.

Blatterova karijera u FIFA-i završava u sramoti, nakon što je proveo više od 17 godina na čelnoj poziciji, a ukupno 40 godina u toj organizaciji poljuljanoj skandalima.

Osim osmogodišnje suspenzije, obojica su zaradili i novčane kazne. Platini mora platiti 74.000 eura, a Blatter nešto manje – 46.000.

Oglasila se i UEFA, koja je izrazila “ekstremno razočarenje” zbog suspenzije od osam godina koja je dosuđena njenom predsjedniku od 2007. te je naglasila da ga “podržava u njegovom pravu na pravedan postupak”.

UEFA ističe da se na tu odluku moguće žaliti te inzistira na Platinijevom pravu “da dobije priliku oprati svoje ime” u slučaju spornog transfera od 1,8 milijuna eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije