Tyson Fury pod istragom

Fury je savladao Klička, koji je bio svjetski prvak 11 godina, sudijskom odlukom na poene u novembru i zabilježio 25. pobjedu u isto toliko borbi (EPA)

Britanski bokser i svjetski prvak u teškoj kategoriji Tyson Fury postao je subjekt policijske istrage nakon što je komentirao homoseksualce.

Engleska policija iz Manchestera saopćila je kako je dobila izvještaj o „zločinu iz mržnje“ koji se odnosi na Furyjeve izjave objavljene u medijskim intervjuima prije njegove pobjede nad ukrajinskim borcem Vladimirom Kličkom u novembru.

Furyju je također oduzeta titula prvaka svijeta Međunarodne bokserske federacije (IBF), jedna od tri koje je osvojio pobjedom nad Ukrajincem, nakon što je pristao na revanš s Kličkom, a ne na borbu protiv drugog Ukrajinca Vjačeslava Glazkova, koji je bio izazivač za IBF-ov pojas.

Fury, koji je duboko religiozan, kazao je da je među stvarima koje se trebaju desiti „prije nego što đavo dođe kući“ i to da se „homoseksualnost legalizira u državama“.

Prije borbe s Kličkom u Njemačkoj negativno je govorio i o abortusu, dodavši kako doping treba legalizirati u svim sportovima „kako bi sve bilo potpuno pošteno“.

Sudska odluka

Kažnjen je 2012. godine globom od 4.500 dolara zbog psovki i pogrdnih riječi koje je uputio dvojici engleskih boksera, za koje je još dodao da su „ljubavnici“.

Fury je savladao Klička, koji je bio svjetski prvak 11 godina, sudijskom odlukom na poene u novembru i zabilježio 25. pobjedu u isto toliko profesionalnih borbi.

Glazkov (31) je upisao 21 pobjedu i jedan poraz.

„Tačno je da smo Furyju oduzeli pojas. Naš izazivač je bio Vjačeslav Glazkov, ali umjesto da se bori protiv njega, Fury je potpisao klauzulu o revanšu s Kličkom“, navode iz IBF-a.

Fury je, uz IBF-ov pojas, osvojio one za prvaka Svjetske bokserske asocijacije (WBA) i Svjetske bokserske organizacije (WBO), dok je teškaški prvak Svjetskog bokserskog koncila (WBC) Amerikanac Deontay Wilder.

Izvor: Agencije