Utakmica Albanija-Srbija bez gostujućih navijača

Poduzete ogromne mjere sigurnosti kako bi se susret visokog rizika odigrao bez ikakvih djelovanja van terena (AP)

Sedmicu prije dugo očekivane utakmice između fudbalskih reprezentacija Albanije i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, zvanično je potvrđeno da na stadionu Elbasan Arena neće biti srbijanskih navijača.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Albanije (FSA) Ilir Sadiku u četvrtak je na konferenciji za medije potvrdio odluku Saveza o negostovanju gostujućih navijača na utakmici Albanija – Srbija koja će se 8. oktobra odigrati u gradu Elbasanu, prenosi Anadolija.

On je odbacio glasine da će navijačima nacionalnog tima Srbije biti omogućeno uživo gledanje utakmice na stadionu u Elbasanu, istakavši kako će meč biti u prilici gledati samo grupa od 70 srbijanskih studenata, u okviru prethodno postignutog dogovora između vlada Albanije i Srbije u Briselu.

Mjere sigurnosti

Potvrdio je da su poduzete ogromne mjere sigurnosti, kako bi se susret visokog rizika odigrao bez ikakvih djelovanja van terena, koji bi eventualno uticali na tok utakmice.

“Svi želimo pobjedu i trebamo podržati pobjedu“, istakao je Sadiku, te potvrdio da će jedina navijačka grupa na stadionu biti ‘crveno-crni’ koji su pripremili, kako je kazao, posebnu koreografiju.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Albanije kazao je da vlada veliko interesovanje za kupovinu karata za predstojeći meč.

“Bilo je oko 100.000 zahtjeva od strane albanskih navijača za kupovinu karte, tako da smo bili primorani napraviti određenu selekciju.

“U međuvremenu online prodaja karata je počela od 15. septembra, pa smo konstatovali da je potražnja ogromna“, kazao je Sadiku.

Na kraju je potvrdio da će utakmici, pored albanskih zvaničnika, prisustvovati i generalni sekretar UEFA-e, Gianni Infantino.

U vezi dolaska srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Elbasan Sadiku se nije oglašavao, iako je njegovo prisustvo na pomenutom meču najavio predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić.

Utakmica Albanija – Srbija u albanskoj javnosti najavljuje se kao najvažnija u historiji, s obzirom na to da Albanci imaju priliku pobjedom izboriti prvi plasman na EP.

Prekinuti meč

S druge strane, Srbija nema šanse da se kvalificira, ali motiva ima napretek, pogotovo poslije odluke Suda za arbitražu u sportu iz Lozane da bodove sa prekinutog meča između dva tima u oktobru u Beogradu dodijeli Albancima.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica (drone) sa zastavom “velike Albanije”, nakon čega su uslijedili incidenti.

Susret je prekinut pri rezultatu 0:0, a Sud za sportsku arbitražu u Lozani dodijelio je nogometnoj reprezentaciji Albanije pobjedu službenim rezultatom 3:0.

Srbiji je istovremeno oduzeo tri boda.

Izvor: Agencije