Bivši zatvorenik obara sportske rekorde

Jedan od najzahtjevnijih i najtežih sportova na planeti sigurno je triatlon, tokom kojeg sportisti plivaju, voze bicikl i trče. Najpoznatiji i najprestižniji triatlon je Ironman na Havajima, na kojem učestvuju najbolji takmičari svijeta.

Jedan triatlonac ima posebnu motivaciju za pripreme i pokušaj da se kvalificira za taj veliki ispit. John McAvoy jedan je do najizdržljivijih ljudi u Velikoj Britaniji. Trenutno se priprema za takmičenje u kojem učesnici plivaju 3,8 kilometara, trče maraton i voze bicikl 180 kilometara. Međutim, on ima i posebnu životnu priču.

“Na sve strane bili su pištolji upereni u mene. Pucali su i vikali da legnem na zemlju”, priča on.

Bijeg i vraćanje kriminalu

Prije nego što je postao sportista, McAvoy je bio pljačkaš i među najtraženijim ljudima u Velikoj Britaniji.

“Bavio sam se kriminalom još od malih nogu, koliko se sjećam, od osme ili devete godine.”

Sve se odigralo u mirnoj ulici u Londonu 7. septembra 2005. godine, kada je Johna napustila sreća.

“Ruke su mi bile u zraku, nekoliko policajaca me okružilo, zatim su me oborili na tlo i stavili mi lisice. Bio sam potpuno iscrpljen, shvatio sam da sam gotov.”

Novinar Al Jazeere Stuart Silver, koji se javio iz Londona, kaže kako je McAvoy, kao kriminalac dobro poznat policiji i dobro povezan s podzemljem, kaznu služio u Belmarshu, najbolje čuvanom zatvoru u Londonu.

Njegov prvi plan bio je bijeg i vraćanje kriminalu. Smrt prijatelja tokom oružane pljačke u Holandiji potakla je Johna na razmišljanje.

“Shvatio sam, prvi put u životu, koliko je sve ovo glupo. Ili provedeš život u zatvorskoj ćeliji, ili pogineš”, kazao je.

Tada je počeo novi život. Tokom odsluženja kazne počeo je obarati rekorde na mašini za veslanje, jedan za drugim.

“Kada vidite nešto, kada vam zapadne za oko, nešto što mami uzdah, to se rijetko viđa”, govori Darren Davis, policajac koji je poticao McAvoya na što bolje sportske rezultate.

Pomoć mladima

Nova zvijezda veslanja privukla je pažnju. Prijevremeno je pušten iz zatvora i sada se s najboljim spotistima priprema za takmičenja.

“Mislim da je, zbog dugog boravka u zatvoru, povećao svoje standarde, mentalno je ojačao. Zasukao je rukave i sada je odličan u ovome što radi”, ističe Rob Williams, McAvoyev sportski kolega.

Johnova najveća motivacija je spriječiti omladinu da pravi njegove greške.

“Svi oni žele poštovanje i divljenje, to sam i sam želio kao mlađi. Želiš da ti se dive, ali to, zapravo, možeš dobiti samo baveći se sportom. Ne trebaš biti kriminalac i loš čovjek, pucati na ljude, ništa od toga ti ne treba u životu”, ističe on.

Nakon decenije provedene u ćeliji, John se nada da će njegova priča inspirirati ljude da na pravi način iskoriste svoje živote.

Izvor: Al Jazeera