Slavlje u Berlinu po dolasku trijumfalnog Elfa


Izvor: Lukas Podolski / Facebook

Novi nogometni prvaci svijeta, njemačka reprezentacija, vratili su se u Berlin kako bi proslavili četvrtu titulu sa navijačima.

Avion sa “pancerima” napravio je počasni krug iznad Brandenburške kapije, mjesta gdje Nijemci tradicionalno organizuju slavlja.

Let iz Rio de Janeira kasnio je sat vremena, jer je kombi sa prtljagom na aerodromu udario u avion, oštetivši farbu, zbog čega je inspekcija morala pregledati eventualnu štetu.

Izvor: Reuters

Doček Gaučosima

Hiljade navijača su u Buenos Airesu dočekale nogometaše Argentine po povratku sa Svjetskog prvenstva na kojem su osvojili drugo mjesto nakon finalnog poraza od Njemačke.

Gaučosi su dočekani kao pobjednici, premda se na licima igrača dala iščitati tuga i razočaranje. Iz aviona su svi izašli sumornih lica i neraspoloženi za razgovor s novinarima.

Reprezentacija je potom autobusima prebačena do nacionalnog nogometnog saveza, gdje ih je pozdravila argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner, a događaj je bio zatvoren za medije.

Časno se borili

“Oni su za nas svjetski prvaci. Ponosni smo na reprezentaciju, dečki su se časno borili, a presudio je tek jedan detalj”, kazao je 30-godišnji Juan Guzman, dok je 45-godišnji Mario Perez dodao: “Pomiješani su osjećaji ponosa i tuge. Ponekad i heroji gube, barem smo bolji od Brazila.”

Na 20. svjetskom prvenstvu Argentina je izborila peto finale, prvo nakon 24 godine, ali je u finalu izgubila od Njemačke.

Argentina je bila svjetski prvak 1978. i 1986. godine.

Izvor: Agencije