Soči živi pod policijskom opsadom

Ruske vlasti ulažu velike napore da Olimpijske igre proteknu sigurno i na tome su angažirani deseci hiljada ljudi.

Takmičenja i sportaši polako padaju u drugi plan nakon prijetnji dagestanskih pobunjenika i napada u Volgogradu krajem prošle godine. 

Reporter Al Jazeere Saša Delić zabilježio je kako Soči živi pod policijskom opsadom.

Policajci su na sočijskom moru, u zraku, na kopnu. Ne vole se fotografirati, a još manje govoriti za medije.

Neki od njih se vide, ali tu su i hiljade onih čiji je zadatak da se ne vide. Angažirane su sve ruske službe sigurnosti iz više od 30 regionalnih centara.

‘Nema realne sigurnosne prijetnje’

Svijet je počeo brinuti nakon napada u Volgogradu, koji su odnijeli desetke života te prijetnji kavkaskih pobunjenika. A Soči se nalazi blizu.

Šef sigurnosti za Olimpijadu ima težak zadatak – uvjeriti svijet kako je sve uredu. Barem za sada.

“Uistinu, ne samo naša informacija nego i one naših partnera govore da realne sigurnosne prijetnje učesnicima, gostima Igara u ovom trenu ne postoje. Pri planiranju radnji na očuvanju sigurnosti Olimpijade razmotrili smo sve mogućnosti i prijetnje. Snage koje su sada prisutne u regiji gdje se održava Olimpijada spremne su reagirati, ako bi to bilo potrebno”, kaže Aleksej Lavrišev, šef sigurnosti u Sočiju.

U pomoć su sitgli i Kozaci koji patroliraju ulicama. Svaki komentar odbijaju.

“Za ovo mjesto, za centar ovoga grada, mnogi bi rekli da je sada najsigurnije mjesto na svijetu. I ne treba mnogo sumnjati u to jer organa reda, namjerno tako kažem za svaki slučaj, ima doslovno posvuda. Rijetko ko ovdje ima dilemu da će oni podbaciti u svom poslu, koji na kraju krajeva, poručuju i nije tako jednostavan s obzirom na izazove, a Olimpijske i Paraolimpijske igre bit će završene iza 16. marta”, javlja iz Sočija Saša Delić.

Kontrole i za lokalno stanovništvo

Živjeti uz ovakve mjere nije lako. Brojne su kontrole i za lokalno stanovništvo ako želi u sočijski pojas.

Dokumente moraju pokazivati na stanicama. Ponekad i više puta. Rijetki su spremni komentirati sigurnosna pitanja u ovom trenu, iako živjeti s njima nije jednostavno.

“Ali, s druge strane, razumijemo da je ovo potrebno. Kod nas su danas gosti, mogu reći, iz cijelog svijeta”, kaže advokat, novinar i bloger Roman Šikarev.

No, dodaje da za vrijeme Igara opozicijski aktivisti nisu dobrodošli u Soči, iako tu zapravo žive.

“Mnogo naših aktivista zamoljeno je ili su sami odlučili kako je ipak bolje da ove dvije sedmice, u vrijeme Olimpijade, odu odavde, recimo u Krasnodar. Tamo kad dođeš, kao da si došao u drugu zemlju”, kaže Šikarev.

Ovakve sigurnosne mjere neke su turiste ipak odvratile od puta u Soči. Posebno sa zapada. Još se ne zna hoće li očekivani broj doći u grad.

MOO promatra situaciju

Računica u ovom trenu pokazuje da broj otkazivanja nije velik, tvrde u jednoj od turističkih agencija.

“Primjer iz naše kompanije govori da je veliki broj rezervacija hiljada turista potvrđen. Dobili smo jedan negativni odgovor i u ovom trenutku to je minimalni postotak”, kaže Bella Tarasova iz turističke agencije.

Iz Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) motre hoće li učesnici i posjetitelji biti dobro u Sočiju.

Šef MOO-a do sada je poručivao kako je siguran da će biti učinjeno sve za sigurne Olimpijske igre.

Izvor: Al Jazeera